Държавата да награждава ползвателите на модерните електрически и електрифицирани автомобили,

...
Държавата да награждава ползвателите на модерните електрически и електрифицирани автомобили,
Коментари Харесай

Браншова организация поиска държавата да награждава ползвателите на електромобили

Държавата да награждава ползвателите на модерните електрически и електрифицирани коли, които са екипирани с последно потомство системи за дейна и пасивна сигурност, като в същото време лимитира потреблението на мощно амортизираните и замърсяващи моторни транспортни средства, посредством механизъм от вида " Замърсителя заплаща ". Това желаеха на конференция от " Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България " (ААП). Сдружение с нестопанска цел сплотява 39 компании, представляващи най-големите производители на коли, рейсове, камиони и мотоциклети.

От ААП показват, че България се нуждае незабавно от дейна и модерна тактика за подвижността, която да изведе страната на пътя на устойчива, конкурентна и чиста подвижност. Автомобилният парк в страната наброява към 3.7 милиона моторни транспортни средства, от които над 70% са на повече от 15 години. Под 5 години са 4.6% от общия автопарк. 48,1% от колите са дизелови, 28,6% са на бензин, а електрическите са 6882, което съставлява 0.2% от общия автопарк.

" Към днешна дата, страната подтиква умишлено вноса на мощно амортизирани коли и не управлява задоволително добре положението на този парк. При вноса на амортизирани коли бюджетът всекидневно не получава никакви доходи. В допълнение годишният налог е по- невисок, колкото по-стар и замърсяващ е автомобила ", споделят от асоциацията.

Липсват тласъци за покупка на нови коли

Критики бяха отправени и към неналичието на тласъци за покупка на съвременни и екологични нови коли. Посочено беше, че в прилежаща Румъния от години има такива при покупка на нови електрически коли, като сега страната поема към 10 000 евро от цената им.

От ААП показват, че амортизираният автопарк е една от главните аргументи за високите равнища на прахови частици, азотен диоксид и озон в атмосферния въздух, като това са и замърсителите в него, които засягат в най-голяма степен човешкото здраве. Припомнят, че замърсяването на въздуха предизвиква преждевременна гибел на сред 12 хиляди и 15 хиляди българи всяка година. Подчертават също, че за 2018 година единствено София е изгубила над 2.5 милиарда евро директни и непреки разноски за опазване на здравето, свързани със замърсяването на въздуха.

На дъното в Европейски Съюз по пътна сигурност

Припомнено беше също, че България, дружно с Румъния остава и страната с най-висока смъртност при произшествия за 2022 година със 78 починали на 1 млн. души население. В същото време при водачите индикаторът е 21 смъртни случая/млн. в Швеция, 26/млн. За Дания и така нататък Средният индикатор за Европейски Съюз е 46 починали при произшествия на милион поданици.

От ААП сигнализират, че по пътищата се движат коли с отстранени катализатори, импортирани от други континенти, без да дават отговор на европейските условия, само че регистрирани в България. Обявиха се също за по-бързото въвеждане на цифрова регистрация на нови МПС, както и издание на по-пълни данни за автопарка, които да са от изгода както за жителите, по този начин и за бизнеса, и структурите, взимащи решения за развиване на подвижността в България.

ААП през тази година става на 30 години, като за този интервал са вложили близо 3 милиарда лв. в изложбени и сервизни центрове, като са дават прехранване на над 10 000 български фамилии. Платените директни и непреки налози от активността на членовете се правят оценка на близо 7 милиарда лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР