Държавите от Европейския съюз в страните от съюза да спре

...
Държавите от Европейския съюз в страните от съюза да спре
Коментари Харесай

Какъв ще е ефектът след забраната на автомобилите с традиционни двигатели в Европа

Държавите от Европейския съюз в страните от съюза да спре продажбата на нови коли, отделящи излъчвания на въглероден диоксид. Това ще рече, че към този момент няма да се оферират транспортните средства с мотори с вътрешно горене. Единствените изключения ще са за колите, употребяващи е-горива. Логичният въпрос е какво ще последва от това, само че поради хоризонта от 12 години, преди възбраната да влезе в действие, отговорите не са еднопосочни.

Вече записаните замърсяващи коли остават на пътя

Това, което е несъмнено е, че към този момент купените коли с мотори с вътрешно горене ще могат да се употребяват. Разбира се, вероятни са районни забрани в обособени елементи или цели градове, само че цялостно ограничение не се планува. Няма и условие те да употребяват е-горива, като познатите горива от петролни деривати - бензин, дизел и пропан бутан ще продължат да се оферират. Същото се отнася и за метана.

 Ако нещо в законодателството и контрола в България не се промени и след 2035 година сходни коли ще имат място на пътя.
© Георги Пауновски

Ако нещо в законодателството и контрола в България не се промени и след 2035 година сходни коли ще имат място на пътя.

Върху потребителите резултат по-рано ще има една друга цел - от 2030 година предлаганите на пазара нови коли да имат 55% по-ниски излъчвания на въглероден диоксид. Постигането им ще е обвързвано с всеобща електрификация на моделите, като множеството от тях ще са някакъв вид хибрид. Това неизбежно ще се отрази на цената, а дизелът като гориво ще изчезне за моделите на всеобщите марки.

Как ще се отрази на цените

Друг резултат от готвените ограничения евентуално ще е засиленото търсене на коли с мотори с вътрешно горене, изключително в последните години, преди влизането на ограничаването в действие. Засиленото търсене също ще е обвързвано с повишаване на моделите, евентуално ще се чака и по-дълго от естественото.

 Въпрос на частна самодейност: къде е България по електрически автомобили и зарядни точки за тях Въпрос на частна самодейност: къде е България по електрически автомобили и зарядни точки за тях

Със сигурност нагоре след 2035 година ще се изстрелят и цените на използваните коли, изключително на тези с мощни бензинови мотори.

Дали въвеждането на възбраната ще рече, че след 2035 година ще се купуват много по-скъпи коли, защото сега електрическите автомобили се оферират на по-високи цени, е мъчно да се предвижда. Производителите не стопират да работят върху все по-достъпни акумулатори, които са главният оскъпяващ съставен елемент в колите на ток и образуват към 40% от тяхната цена. Цената ще падне и поради надалеч по всеобщото произвеждане.

 Прогнозите все още са, че към 2026 година себестойността на един електрически автомобил и един автомобил с мотор с вътрешно горене ще се изравнят.
© Reuters

Прогнозите все още са, че към 2026 година себестойността на един електрически автомобил и един автомобил с мотор с вътрешно горене ще се изравнят.

Според прогноза на " Голдман Сакс " от началото на тази година, в случай че през 2022 година в света са купени към 10 млн. електромобира, през 2040-та те ще са към този момент 73 млн., или над 60% от общият размер. Последните прогнози са, че към 2026 година себестойността на един автомобил с обичаен мотор и подобен на ток ще се изравнят, като по-късно колите на ток ще са по-евтини за произвеждане. Разбира се, напълно различен въпрос е до каква степен това ще се отрази на крайната цена и до каква степен на облагите на автомобилните компании.

Отворената врата

Доколко цитираните тук прогнози ще се сбъдна зависи значително и от приема на електрическите автомобили измежду потребителите. Ако техните съществени минуси - висока цена, стеснен пробег, постепенно зареждане и липса на задоволително зарядни точки изчезнат, то може да се окаже, че за колите с мотори с вътрешно горене просто няма да има купувачи.

 В края на 2022 година
© Порше

В края на 2022 година " Порше " откри в Чили пробна апаратура за произвеждане на е-горива.

В случая обаче, че този сюжет не се случи, след гледище от Германия, се остави отворена една малка врата - продажби на коли, употребяващи така наречен " е-горива " (повече за тях вижте ). Изключението се одобри, защото при производството им се улавя толкоз въглероден диоксид, колкото се отделя при изгарянето им. Така е-горивата стават въглеродно неутрални.

 Радан Кънев: Българската зелена политика не може да е единствено мрънкане против Брюксел Радан Кънев: Българската зелена политика не може да е единствено мрънкане против Брюксел

Предимствата на е-горивата са, че могат да се употребяват от сегашните мотори с вътрешно горене и да се транспортират по към този момент построените логистични мрежи за обичайните горива. Големият въпрос е какъв брой ще костват те и какви количества ще могат да се създават. За момента е-горива не се синтезират в промишлен мащаб. Освен това, съгласно Международният съвет по чист превоз (The International Council on Clean Transportation - ICCT) цената е към 7 евро за литър при под 2 евро приблизително към днешна дата.

Според ICCT извличането на молекули въглероден диоксид от въздуха и водород от водата, прави производството на е-горивата прекомерно енергоемко. По предварителни оценки потреблението на възобновима електрическа енергия за зареждане на батерията на електрически автомобил е четири пъти по-ефективно, в сравнение с за произвеждане на зелените горива.

Въпросът с контрола

Не липсват и отзиви, че признатото изключение за е-горивата може да докара до по-малко търсене на електрическите автомобили от предстоящото, като резервира интереса към колите с обичайни мотори с вътрешно гориво. Според изследване на една от най-големите неправителствени организации в Европа с акцент върху екологичният превоз Transport&Environment (T&E), признатото под натиска на Германия изключение за е-горивата, може да докара до продажбата на сред 26 и 46 млн. по-малко електрическия автомобил до 2050 година, като в това време стане причина за потреблението на 135 милиарда литра повече бензин и дизел.

 Автомобилните производители занапред стартират проби с е-горива в моделите, които са основани да работят с горива от петролни артикули.
© Порше

Автомобилните производители занапред стартират проби с е-горива в моделите, които са основани да работят с горива от петролни артикули.

Важен въпрос е и по какъв начин производителите ще решат въпроса с невъзможността колите, предопределени за е-горива, да не употребяват стандартни. По проблема Европейска комисия ще разсъждава занапред, като към този момент се приказва за наложително доставяне на пусканите на пазара след 2035 година коли със системи, които не разрешават потребление на познатите все още горива. И против това предложение обаче има рецензии, отново главно от Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР