Ератостен е още известен като бащата на географията Древногръцкият учен Ератостен

...
Ератостен е още известен като бащата на географията
Древногръцкият учен Ератостен
Коментари Харесай

Плоска земя – мит разбит още 200 години преди Христа

Ератостен е още прочут като „ бащата на географията ”

Древногръцкият академик Ератостен е прочут като „ Бащата на географията “. Той е първият, който употребява термина география и също по този начин имал познания за планетата, което му оказа помощ при изчисляването на обиколката на земята и още тогава е оборил теориите за плоската земя. Ератостен имал необятен набор от качества и познания. Той е гръцки математик, географ, стихотворец, астроном и музикант и теоретик, живял през 3 век пр.н.е

Той е най-известен с това, че е първият човек, който определил диаметъра на Земята. Той постигнал това, като употребявал значителните резултати от изследването му, до които имал достъп като част от работата си в Александрийската библиотека. Изчисленията му били изумително точни. Той бил и първият, който е определил наклона на Земната ос, което се в следствие се оказало извънредно тъкмо. Въз основа на свойте географски знания, той създал първата световна визия за формата на земята, която включва паралели и меридиани и тотално оборва вярващите в визията за плоска земя.

Плоска земя- опитът, който унищожава суеверните показа и вярвания

Ератостен знаел, че в Сиена (град, който се намира на един и същи меридиан с Александрия) слънцето е тъкмо над главата по обяд в избран ден от годината. В този ден по обяд отвесните предмети не хвърляли сянка и отражението на слънцето можело да се види в дъното на бунар. Той разсъждавал, че слънцето е задоволително надалеч от земята, тъй че лъчите на светлината от слънцето, за всички на практика цели, са успоредни един на различен, когато доближат земята. Ако той мери ъгъла на сянката в Александрия по обяд в същия ден, когато слънцето е тъкмо над главите на Сиена, ъгълът на сянката ще бъде същият като централния ъгъл на „ клина “ на земята сред Александрия и Сиена.

На фигурата по- горе се демонстрира образно разсъжденията на Ератостен. Представете си земята, разрязана на половина по линията север-юг сред Александрия и Сиена, и по-късно погледнете отрязания сектор лице в лице. Разбира се, фигурата не е предопределена да бъде чертеж в мащаб, само че илюстрира правилото на метода. Слънчевите лъчи са показани от жълтите линии. В Сиене слънчевите лъчи не хвърлят сенки. В Александрия отвесна пръчка в действителност хвърля сянка. Прозрението на Ератостен е, че ъгълът на сянката в Александрия („ слънчевият ъгъл “, показан от оранжевия триъгълник) също е еднакъв на ъгъла на клина на Земята сред двата града („ централният ъгъл “, показан от другият оранжев триъгълник).

Инфо: https://www.adda247.co https://www.sciencebuddies.org/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР