Епидемиологичната обстановка у нас вече е път да стане катастрофална.

...
Епидемиологичната обстановка у нас вече е път да стане катастрофална.
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Ако проспим още десетина дни с К-19, ще стигнем пълна хуманитарна катастрофа

Епидемиологичната конюнктура у нас към този момент е път да стане пагубна.

Работата не е единствено в това, че по брой доказани случаи на 100 000 души от популацията през вчерашния ден ние излизаме сред първите пет страни в света с наклонност в околните дни да станем водачи в тази печална ранглиста. Ние сме единствената от най-тежко засегнатите страни, в която се вършат съмнително малко проби.

Това разяснява социологът и някогашен член и представител на ЦИК Цветозар Томов. Той разгласява във фейсбук обстоен разбор за това по какъв начин се популяризира пандемията у нас и доколко управляващите могат да я овладеят.

"При 37% позитивни проби можем да сме сигурни, че действителният брой на инфектираните освен надалеч надвишава доказаните случаи, само че с много висока възможност е по-висок, в сравнение с където и да е другаде. Защото и Белгия, и Чехия, и Швейцария - страните, данните за които са по-лоши и от нашите - тестват доста повече хора.

Освен това, ние сме единствената от тежко засегнатите страни, в която редом и със същия ритъм нараства и броят на смъртните случаи. Нека прибавя и това, че се колебая и в достоверността на отчитането им ", разяснява той.

По думите на Томов всеки пети е умрял от пандемия. Големият брой на смъртните случаи пък може би се дължи точно на внезапно усложнения достъп до болнично здравно обслужване, а може би и във влошеното му качество. Базирайки се на числата Томов разяснява и сгромолясването на страната ни в борбата с ковид.

"До средата на октомври в болница влизаха най-малко 15% от дейните случаи и този % беше постоянен в целия ход на епидемията. Този % се сгромолясва от ден дневно и сега е 7,77%. Трудно ми е да допускам, че за по-малко от 3 седмици интензивността на патогена е намаляла двойно и е довела до двойно понижаване на нуждаещите се от болнично лекуване ", споделя той.

"От страна на управляващите получаваме безредни ограничения, които всеобщо не се съблюдават, заклинания, а и странни решения - от рода на това, да се позволява аудитория на един шампионат по тенис, който бил изключително значим, както и неистови грижи за ориста на питейните заведения и нощните заведения.

През юли, при започване на протестната вълна, министър председателят (нека му пожелая бързо оздравяване) обоснова нежеланието си да подаде оставка с това, че настоящето държавно управление е най-подготвено и носи отговорност за това, да изведе страната от здравната и икономическата рецесия.

Сега повтаря, че няма да допусне затварянето на страната. За да не допусне затварянето на страната, държавното управление трябваше да е в положение да създаде смислени сюжети за хода на епидемията и да предизвести популацията при какви условия нов локдаун е неминуем ", отбелязва още социологът.

И прави прогноза, която не е изключително оптимистична.

"Почти съм сигурен, че, в случай че продължаваме да не се активизираме за битка с тази злина, още през ноември ще имаме три поредни дни с над 100 умряли от инфекцията хора.

Ще поеме ли държавното управление отговорност за изгубения надзор над епидемията? Ние самите като жители в положение ли сме да осъзнаем какво можем да си причиним, в случай че продължаваме да се отнасяме лековато към това злополучие? Не е ли време за крайни ограничения, в реализирането на които да се включат всички виновни институции в страната?

Нямам отговор на тези въпроси. Но мисля, че в случай че проспим още десетина дни, ще извървим пътя до цялостна филантропична злополука ", написа още Цветозар Томов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР