Енергийното развитие на Източното Средиземноморие и възможностите за пренос на

...
Енергийното развитие на Източното Средиземноморие и възможностите за пренос на
Коментари Харесай

Енергийното развитие на Източното Средиземноморие разглеждат на среща на върха Кипър – Гърция – Израел

Енергийното развиване на Източното Средиземноморие и опциите за транспорт на природен газ от района за Европа са в центъра на провеждащата се през днешния ден в Никозия четвърта тристранна среща на върха Кипър – Гърция – Израел.

Срещите сред президента на Кипър Никос Анастасиадис и министър председателите на Гърция и Израел Алексис Ципрас и Бенямин Нетаняху се утвърдиха като значим механизъм за районно геополитическо съдействие, за усилване на ролята на трите страни за сигурността и стабилността в конфликтния район на Източното Средиземноморие.

В днешните си диалози те разискват съдействието си в региона на енергетиката, високите технологии, връзките. Сред политическите аспекти на срещата са също по този начин решаването на Кипърския въпрос и провокативните дейности на Турция, мирният развой в Близкия изток и евро-средиземноморското съдействие.

Лидерите на Кипър, Гърция и Израел ще дадат нов политически подтик и поддръжка на газопровода EastMed. В Никозия през днешния ден ще бъде разискван напредъкът по плана и опцията за сключване на междуправителствен контракт сред трите страни до края на тази година за неговото създаване. Газопроводът ще свърже източносредиземноморските газови залежи на Израел и Кипър през Гърция (остров Крит и континенталната част) с Европа. България може да се включи в него посредством интерконектора с Гърция. Амбициозният план е разгласен от Европейски Съюз като „ план от общ интерес ”, защото ще увеличи енергийната сигурност на Общността, като обезпечи различен маршрут и източник за доставките на газ за Европа, и по този метод понижи зависимостта ѝ от Русия. Предвижда се огромното газово трасе да е готово през 2025 година

Сред огромните енергийни планове сред трите страни е и построяването на подводен електропровод и подводен оптичен кабел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР