Енергийният регулатор на Зимбабве вдигна цените на бензина и дизела

...
Енергийният регулатор на Зимбабве вдигна цените на бензина и дизела
Коментари Харесай

В Зимбабве отново вдигнаха цените на горивата

Енергийният регулатор на Зимбабве подвигна цените на бензина и дизела с до 16 %, което е четвъртото покачване за тази година, откакто финансовият министър сподели, че горивата са доста по-евтини, в сравнение с в прилежащите страни, съобщи Ройтерс, представена от Novini.bg.

``
реклама

Президентът Емерсън Мнангагва разгласи най-голямото нараснали на цените през януари - със 150 %. Това провокира митинги измежду финансово притиснатите зимбабвийците. При митингите починаха над 10 души след намесата на армията.

Енергийният регулатор на Зимбабве разгласи късно нощес, че от през днешния ден бензинът ще коства 6,10 зимбабвийски $ (0,70 долара) за литър по отношение на 5,26 зимбабвийски $, а дизелът е нараснал с 13 % до 5,84 зимбабвийски $.

Местната преса цитира по-рано тази седмица финансовия министър Мтули Нкубе, който сподели, че би бил удовлетворен, в случай че цената на горивата доближи 1 $ за литър.

Много зимбабвийци едвам съумяват да си платят бензина, защото безработицата в страната е 80 %, а началната заплата на чиновник в държавния бранш е към 49 $ месечно, което стига да си купиш една автомобилна гума.

Тъй като не се обрисува прекъсването на тока в страната да бъде прекъснато, доста компании прибягват до по-скъпите дизелови генератори. Анализаторите означават, че това подвига цената на реализираните от компаниите действия, което евентуално ще се отрази върху цените за потребителите, борещи се с инфлация над 100 %.

Рано през днешния ден имаше големи опашки за горива.

Надеждите, че виталният стандарт ще се увеличи при ръководството на Мнангагва, който пое властта, откакто с прелом през 2017 година бе свален Робърт Мугабе, не се сбъднаха. Зимбабвийците са недоволни от ежедневното прекъсване на тока, продължаващо от време на време по 17 часа, както и от дефицита на американски долари, горива, самун и медикаменти, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР