Енергийният министър Теменужка Петкова е подчертала в Москва, че сега

...
Енергийният министър Теменужка Петкова е подчертала в Москва, че сега
Коментари Харесай

"Росатом" иска да участва в изграждането на ядрена централа в България

Енергийният министър Теменужка Петкова е подчертала в Москва, че в този момент за България е значимо създаденото за " Белене " съоръжение да бъде осъществено

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
Мнения Daily - Поканата към Путин: Радев може да увисне с юбилейността

И още: АЕЦ " Белене " е като КТБ, само че по-лошо; Липсва публичен надзор над университетските ръководства
20 юни 2017
Борисов: Вариантите за " Белене " са публично-частно партньорство и приватизация

Премиерът позволи държавно присъединяване в построяването на бъдещата централа
5 юни 2017

" Росатом " демонстрира интерес да взе участие в възможна реализация на плана за нуклеарна централа в България като строител. Това е станало ясно на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с генералния шеф на държавната корпорация за атомна сила " Росатом " Алексей Лихачов, оповестиха от министерството. Петкова е в съветската столица в границите на деветия интернационален конгрес " Атомекспо " в Москва.

" След като предходната година с общи старания разрешихме проблема след постановеното арбитражно решение за АЕЦ " Белене ", идната значима стъпка пред нас е обвързвана с опцията за реализация на създаденото за плана съоръжение ", подчертала Петкова.

Ядрени проекти

Петкова е обяснила на Лихачов, че проектите на страната са активите по плана " Белене " да бъдат отделени от пасивите в обособена компания, която да бъде препоръчана за приватизация. " В случай че в границите на сходна процедура не бъде открит стратегически вложител, преглеждаме и опцията част от оборудването за " Белене " да се осъществя на площадката на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", напомнила Петкова. В тази връзка " Росатом " е показала интерес да взе участие в възможна реализация на плана. Пред Investor.bg Петкова е допълнила, че присъединяване на съветската нуклеарна корпорация като реализатор в плана за АЕЦ " Белене " " е вън от подозрение ", защото компанията е конструктор на оборудването. " Нагласата на " Росатом " е да бъдат реализатор на този план ", е допълнила тя пред онлайн изданието.

Нова тактика

По време на срещата си с Лихачов Петкова е обяснила, че България следва да се съобрази и с произлизащите от парижкото съглашение условия за понижаване на нездравословните излъчвания. " Въпреки че ще настояваме пред Европейска комисия за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си тактика ", показала тя. По думите й главната цел на държавното управление в енергийната сфера е гарантиране на енергийната сигурност. По думите й с изключение на с построена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и създаденото съоръжение за АЕЦ " Белене " България разполага и с механически чудесно готови специалисти.

Тепърва обаче Българската академия на науките (БАН) би трябвало да изготви технико-икономически разбор, който да даде отговор на въпроса нужна ли е нова атомна централа на България, както и повсеместен финансов модел на един сходен план. Той би трябвало да е подготвен до септември тази година, когато се чака в България да дойде и цялото съоръжение за " Белене ".

В края на май Петкова уточни, че е изпратила писмо до всички парламентарно показани партии с молба до 12 юни да излъчат специалисти, които да се включат в основаването на нова тактика за развиване на българската енергетика до 2030 година В нея би трябвало да бъде оценен и въпросът за " АЕЦ Белене ".

До момента в плана са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци - в площадката 1.4 милиарда лева и 1.176 милиарда лева за оборудването, което беше поръчано през 2008 година, сочат данни, представени от Петкова.

В период

В рамките на форума Петкова се е срещнала и с генералния шеф на " Росатом сервиз " и началник на плана за удължение живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " Евгений Салков. Министърът изразила убеденост, че взаимната работа сред специалистите на АЕЦ " Козлодуй " и на " Росатом " ще приключи сполучливо и във връзка с дейностите за удължение живота на 6-и блок на българската атомна централа. Дейностите се извършват в заложените периоди и размери, показва Петкова. В края на предходната година приключи обследването за удължаването живота на 5-и блок на централата, което също се изпълняваше от съветската компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР