Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за предаването България, Европа

...
Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за предаването България, Европа
Коментари Харесай

Красимир Манов: Енергетиката е чужда на Росен Христов, който до онзи ден кара баби германки с катамаранчето си

Енергийният специалист Красимир Манов в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

И когато у нас станахме очевидци на първото съвещание на 49-тото Народно заседание, само че без излъчен ръководител, в Турция дойде и първият танкер с полутечен газ за България. Там бяха министърът на енергетиката Росен Христов, който дружно с изпълнителния шеф на " Булгаргаз “ Деница Златева посетиха терминала за полутечен природен газ наоколо до турския град Текирдаг. Приветствам в ефира ни енергийния специалист господин Красимир Манов. Здравейте.
 

Здравейте.  

Г-н Манов, първо да стартираме с новините от Народното събрание. Какъв е вашият коментар за първото съвещание на 49-тото Народно заседание? 

Нормално, аз чаках, че няма да може да се избере ръководител. Направи ми усещане, че ГЕРБ не бяха готови за предлагането, което им насочиха от парламентарната група на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, което беше доста забавен и ексцентричен ход, и те несъмнено бяха неподготвени за това нещо. Предстои да забележим на следващия ден какво ще се случи.  

И както споделих, първият танкер с полутечен газ за България дойде в Турция, а Росен Христов – министърът на енергетиката, съобщи, че се е развенчала политическата офанзива към тях от предходната година.  

Ох, какво да ви кажа, тоя министър, Росен Христов. Помните ли същият този министър по какъв начин отхвърли същите тези танкери с полутечен природен газ от същата тази компания " Шиниър “ от Съединени американски щати, която беше с неприемливи цени и с ред други аргументи, заради които те бяха отказани. Как по този начин в този момент внезапно се оказа, че същите тия са допустими и цените са им най-хубави? Преди половин година се приказва едно, по-късно се приказва нещо напълно друго. Между другото, при вас неведнъж съм споменавал, че разковничето на решаването на проблемите във връзка с доставките на природен газ за България е точно в Турция. Те първоначално нищо не правеха, най-сетне и това нещо реализираха, подписаха съглашение. Прави ми усещане, че тия хора се движат по течението или чакат някой да ги посъветва да вземат някакво вярно решение. И те го взимат по подобен метод, със забавяне от половин година или даже повече, и резултатите постоянно са едни и същи, в ущърб на българската стопанска система. Специално за природния газ желая да подчертая, че преди няма и две седмици имаше едно доста яростно писмо, написано от всички работодателски организации във връзка с цената на природния газ, който се доставя за България от публичния снабдител " Булгаргаз “, която се оказа, че е с 30, даже 40%, сега е някъде с към 25% по-скъпа от интернационално признатата за европейския район – това е борсата TTF в Холандия.  

Как си обяснявате позицията тогава на министъра на енергетиката? Той си опонира следователно, в случай че се позоваваме на вашите думи, на това, което казвате?  

Аз ви изяснявам – като нещо изцяло обикновено, тъй като този човек нищо не схваща от енергетика. Той до оня ден е карал някакви там баби германки с катамаранчето си. Енергетиката му е непозната, както и на доста министри от това държавно управление на президента Радев са им непознати проблемите, с които се занимават. Те и по тази причина се провалиха във всяка една област. Виждате какво става в битката с инфлацията. Инфлацията продължава да си се вихри, няма някакво осезаемо намаляване, до момента в който в Европа изобщо не е по този начин. Виждате казуса с границите, виждате проблемите в културата, в случай че щете. Няма област, в която това държавно управление да се оправя. И естествената му реакция е то непрестанно да приказва какъв брой добре са се справили. Това ми наподобява като приказката, класическата приказка на Андерсен за " Новите облекла на царя “ – същата история. Тотален, цялостен неуспех.  

Г-н Манов, какво ще донесе на България договорът с " Боташ “, който ще доставя съветски газ? 

Между другото, ние сега си получаваме танкерите, които идват с полутечен природен газ, една огромна част от тях са с генезис Русия и те са на несъмнено по-висока цена. И по тази причина се и получава тази разлика сред Европа и сред България, в ущърб на българските консуматори. Но особено за Турция ние ще имаме това, което едно време му казвахме и е съвременно да се споделя " диверсификация “. Може да получаваме от Ревитуса в Гърция, може да получаваме от Турция – те имат пет такива разтоварници пет, което във всеки един миг може да се достави, тъй като те не са на 100% ангажирани. Пък и видяхте, че казусът с природния газ от дълго време към този момент не стои, защото те, цените, се сринаха. В момента са някъде към 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде към 450-460 евро за 1000 кубични метра. Така че няма никакъв проблем. Хранилищата в Европа приблизително са над 55%, в Германия са над 65% цялостни. Европа от дълго време си реши проблемите с природния газ и както аз съм заявявал неведнъж, в това число и при вас, всичко се дължи на това, че просто в Европа се подходи по най-хубавия метод. Хората знаят какво да вършат и взеха решение проблемите еднопосочно, и то в интерес на личните си консуматори и търговски сдружения.  

А дали съдействието сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива? Г-н Манов, по думите на енергийния министър, тясното съдействие сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. Вие на какво мнение сте и в каква посока съгласно вас може да продължи да се развива то?  

Искам да ви напомня, че когато същият тоя енергиен министър ни говореше по какъв начин без " Газпром “ не можем и надали не България ще загине, аз още тогава им споделих, че би трябвало да се насочим на към Турция. Между другото тука последните дни излязоха много положителни вести за Турция в тази област, като се почва от добива от едно от техника открити газови, по-скоро газокондензатните находища. Така че това е пътят, неведнъж съм го казвал. Турция е могъща стопанска система с доста сериозна развойна активност в тази област, те и в Средиземноморския басейн, и в акваторията на Черно море вършат доста съществени изследвания. Направиха някой доста съществено открития на залежи на природен газ. Така че ние може непосредствено да купуваме от Турция. И към този момент тука е въпрос на сделки сред двете компании Боташ турската и " Булгаргаз “, само че мисля че от това нещо може да извлечем единствено полза. Многократно съм го казвал и го дублирам, и в случай че би трябвало ще го потретвам, и се веселя, че най-сетне и увряха главите в това министерство и потеглиха към верния ход. Затова е въпросът. 

На 25 и 26 април в София следва сключване на съглашение за разширение на газовата инфраструктура сред няколко страни, стана ясно още през днешния ден от думите на министъра. Това са България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този метод газ от Азербайджан ще може да бъде доставен през България за Централна Европа, разясни още в министърът. Вашият коментар за идното сключване на това съглашение? 

Абсолютно вярно. Но тука отново би трябвало да отбележим, че този министър няма никаква заслуга за това нещо, защото всичките тия планове, в това число прословутият интерконектор, на който задоволително внимание му се обърна, и той беше пуснат, сред Гърция и сред България, Комотини-Стара Загора, и той беше пуснат при започване на октомври да действа, това е вярно. Това е една мрежа от междусистемна съгласуваност, и предвид на това, което ви споделих и доскоро, и предвид на това, че Турция има потенциала да разтоварва някъде от към съвсем 25 милиарда кубически метра природен газ може да разтовари в цялостен размер, в случай че работят всичките пет разтоварища на цялостен капаците, значи коридорите към този момент какво се получава – вместо преди от север, от Русия да отиват на юг, в този момент трендът се обръща, и от юг природен газ се доставя на север за стопанските системи в Европа и в Европейския съюз. Абсолютно вярно е това да се направи, само че нашето служебно държавното управление плува по течението. Тук единствено една скобичка ще отворя, че 2012 година имаше срещи за сключване на междусистемна съгласуваност сред Република Турция и Република България, единствено че тогава трябваше да бъде до Одрин, там да се направи връзката. Това нещо беше провалено от първото държавно управление Бойко Борисов, естествено по разпореждане от Москва, и по тоя метод, по същия метод беше провалено и добиването на личен природен газ от прословутата Етрополска свита в България. По този метод се цели ние да бъдем нонстоп подвластни от доставките от Русия. Но както се вижда, на това нещо му се постави край, уповавам се да е един път и вечно.  

И както вие казвахте преди време, а можехме да сме богати.  

Можем и в този момент да сме богати, тъй като Етрополската свита има ресурси някъде от порядъка на 480 милиарда куб. м  Аз неведнъж съм повтарял: вижте от какво са богати богатите страни – те са богати от нефт, те са богати от природен газ. Затова би трябвало да се насочим да си търсим личните източници, които както имаш една сентенция: " вода газят, жадни вървят “ – ей това се отнася за България. Но защото аз неведнъж съм казвал и това е безспорен факт, че нашите държавни управления са подвластни от Москва, извършват техните нареждания, в това число тука още една скоба ще отворя с ваше разрешение за " Лукойл “, за който аз неведнъж съм казвал, че би трябвало да се вземе на оперативно ръководство и да се национализира, тъй като те продължава да ограбват българския консуматор с високите цени на природния газ. Имах присъединяване за това нещо, го загатнах, само че за жалост не се случва. И би трябвало хората да мислят в главите си за кого гласоподават, в случай че желаят България в действителност да стане сериозен фактор на геополитическа сцена.  

И като отворихте тази скоба за " Лукойл “, смятате ли, че ще се отрази на " Лукойл “новата санкция, която беше наложена? 



Ами по никакъв метод няма да им се отрази, тъй като те няма да я платят. Те са я обжалвали, обжалвали се решението на Комисията за защита на конкуренцията, която комисия доста необичайно разказва вътре в отчета си, че от пет години видите ли това било някаква система, която е проведена, замислена, за тактика приказват в отчета си – извинявайте, само че вие пет години какво сте правили? И ги глобяват със 196 млн. лв., които ще минат през дело, най-вероятно делото ще падне. Всичко това е прахуляк в очите на българския консуматор. А помните ли, имаше една мярка преди време от държавното управление на Кирил Петков и на Асен Василев, 25 стотинки прословутите, нали ги помните тези неща?  

Да.  

Така, тогава  парите непосредствено ви оставаха в джоба. А по-късно по предложение на ГЕРБ и на Делян Добрев се вкара един закон, трансформираха го, който трябваше някаква разпоредба да излезе, с която трябваше да се скапват едни ваучери, с които да се понижат цените на горивата. И до ден-днешен това нещо не е направено, и няма да бъде направено. И по тоя метод ние плащаме високи цени. Мярката, която би трябвало неотложно да се предприеме, няма да спра да я дублирам, това е национализация на златната кокошка на българската стопанска система " Лукойл Нефтохим Бургас “, даже по-скоро " Нефтохим Бургас “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР