Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и

...
Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение, с тях си купуваме време, но не решаваме проблема

Енергийната ни сигурност изисква систематични решения. Компенсациите за ток и газ са краткотрайно решение, с което си купуваме време, само че не решаваме казуса. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” икономистът Кузман Илиев.

" Може би е по-добре, че към момента не е почнало разискването на бюджета за идната година. Защото, чисто политически това е въпрос на отговорност и когато се образува болшинство, то би трябвало да поеме своите политики. От друга страна бюджетът, който продължава от предходната година, е по-консервативен. Той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дълготрайно. не разрешава България да задлъжнее Не разрешава да вземем дълг, с който да плащаме настоящи разноски, а не вложения ", акцентира той, разяснявайки Бюджет 2023 на фона на настоящата политическа обстановка.

По думите му огромната заплаха пред България е, че темповете, с които се случва задлъжняването са неустойчиви. „ В един миг вложителите и пазарите споделят „ вие май малко изпуснахте юздите и желаеме от вас по-голяма рентабилност, с цел да ви финансираме ”. Тоест разноските за финансиране на българската хазна нарастват с огромни темпове. Може да се окаже в един миг да нямаме кеш, с който да изплащаме заплащания към жизненоважни системи, лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от стопанската система стават все по-големи ”.

Според Илиев би трябвало баланс във връзка с харчовете в обществената сфера. „ Не може да правиш обещания към невралгични обществени групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил стопански по какъв начин да ги подплатиш ”.

„ Подозирам, че когато стартира дебата в Народното събрание за бюджета, че има механизъм за краткосрочна отплата за цената на тока и газа. Това е на практика неизбежно, тъй като разноските за енергоресурси изхвърчаха поради неверна енергийна политика на Европейски Съюз. Ние бяхме по-разумно, само че в този момент ще би трябвало да подкрепяме солидарно други страни. Но в случай че не създадем нещо редовно, а точно да стартираме да сътворяваме потенциал за произвеждане на повече електрическа енергия, да си запазим въглищните централи, които поехме ангажимент да закрием, в случай че не стартираме да работим за още един реактор в нуклеарната енергетика – тези обезщетения са нещо моментно и палеативно. Те са вероятни единствено, в случай че купуваш дълг. Реално купуваш време, а не решаваш казуса ”, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР