Енергийната криза, която обхвана Европа, може да играе в полза

...
Енергийната криза, която обхвана Европа, може да играе в полза
Коментари Харесай

Daily Express: Путин надигра Брюксел, ето какво се случва с Европа и Русия

Енергийната рецесия, която обхвана Европа, може да играе в интерес на Москва - на фона на пагубния дефицит на газ и въглища, Брюксел може да няма различен избор, с изключение на да изиска спомагателни запаси от Русия, оповестява Daily Express.

В същото време, както е очебийно в материала на изданието, при този сюжет Русия може и да откаже на Европа - или да се опита да употребява уязвимата позиция на Европейски Съюз в свои ползи.

Москва към този момент беше подложена на критика за подписване на договорка с Германия за построяването на газопровода "Северен поток 2 ", чието пускане, "според някои ", ще нанесе удар по националната сигурност на Украйна и Полша, и не толкоз дълго преди този момент породиха сходни опасения по отношение на неотдавна подписания сред Русия и Унгария 15-годишен контракт за доставки на газ посредством „ Турски поток “, написа Daily Express.

Междувременно, откакто енергийната рецесия завладя Европа, някои наблюдаващи се притесняват, че Владимир Путин „ може де факто да стане крал на европейската енергетика “, акцентира английският наблюдаващ на таблоида.

Както журналистът изяснява на читателите, бързото понижаване на запасите от газ, както и курсът, подхванат от Брюксел за развиване на „ зелената “ сила, може да слагат Европейски Съюз в извънредно мъчно състояние тази зима: „ нестабилни “ енергийни източници, като вятъра и слънчеви електроцентрали, може да не са задоволителни за обезпечаване на отопление и осветяване, тъй че Европа да би трябвало да търси енергийни запаси отвън границите си, само че доставчиците на газ и въглища неотдавна насочиха по-голямата част от износа си на азиатския пазар, където търсенето се усили доста.

При такива условия Европа евентуално ще би трябвало да се обърне към г -н Путин за помощ, с цел да отговори на търсенето на сила, с цел да позволи рецесията преди настъпването на зимата, даже в случай че не е несъмнено, че Русия в действителност ще може да посрещне внезапното повишаване на търсенето, написа създателят.

Освен това, отбелязва наблюдаващият на DE, има и опасения, че Русия може да „ отсрочи стратегически “ доставките за Европейски Съюз, с цел да употребява актуалната рецесия като лост за въздействие върху Брюксел.

Според Наташа Тюрина, старши анализатор в Wood Mackenzie Ltd, Русия евентуално няма да може да доставя на Европа въглища, в случай че тя ненадейно премине на въглища като главен източник на сила преди началото на зимата.

„ Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, търсенето на този запас ще пораства доста мощно и внезапно и единствено Русия няма да може да го задоволи за толкоз малко време. Ще имаме потребност и от доставки от други страни - в това число да вземем за пример от Съединените щати - само че обстановката там е съвсем същата както на всички места “, цитира Тюрина Daily Express.

Кирил Чуйко, началник на аналитичния отдел на BGS Global Markets, от своя страна е уверен, че макар че европейските снабдители на електрическа енергия обезверено се пробват да обезпечат доставки на въглища и газ от изток, Русия явно се интересува най-вече от азиатския пазар.

„ Русия редуцира доставките на въглища за Европа от доста години, откогато Европейският съюз затваря въглищните електроцентрали през цялото това време “, изяснява специалистът в изявление за Daily Express. По мнението на Чуйко, за Москва ще бъде мъчно да пренасочи доставките към Европа, защото тя към този момент е подписала контракти с клиенти в Азия и нейните логистични благоприятни условия са лимитирани.

В същото време Европейски Съюз не се е обърнал публично към Русия с искане за увеличение на доставките на запаси за Европа: макар че, съгласно известия в медиите, две съветски компании по-рано оповестиха, че техните европейски компании са поискали спомагателни размери въглища, съветското министерство на енергетиката съобщи в четвъртък, че сходни претенции не са постъпвали нито от европейски страни, нито от Китай, отбелязва се в материала на DE.

Междувременно рецесията не е пощадила и Обединеното кралство: девет дребни английски снабдители на сила оповестиха банкрут този месец на фона на липса на запаси и възходящо търсене на газ, а специалистите предизвестяват, че отоплението тази година може да се трансформира в „ разкош “, написа вестникът.

Както съобщи Крис Харви, специалист по централно отопление в компанията -производител на радиатори Stelrad, предприятията в цялата страна се приготвят за въздействието на енергийната рецесия.

„ Ако сме изправени пред следващата студена зима - както предходната година, когато нашите доставки на газ доближиха сериозни равнища - може да забележим с очите си завръщане към дните, когато централното отопление в домовете беше разкош за богатите, а не удобството, с което са привикнали в актуалния свят “, изясни Харви.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР