Емблематичната скулптура на еврото пред бившата централа на Европейската централна

...
Емблематичната скулптура на еврото пред бившата централа на Европейската централна
Коментари Харесай

Продават на търг скулптурата на еврото във Франкфурт

Емблематичната статуя на еврото пред някогашната централа на Европейската централна банка във Франкфурт ще бъде продадена на търг.

Според притежателите ѝ, тя е станала прекомерно скъпа за поддръжка, оповестява Euronews.

Голямата синя статуя на единната валута, която е висока към 14 метра, сега принадлежи на сдружението с нестопанска цел Frankfurter Kultur Komitee (Франкфуртски културен комитет, прочут като FraKK), само че в този момент ще бъде продадена на търг, като новият притежател ще е оня, който предложи най-висока цена.

Културният комитет съобщи, че финансирането от частни спонсори към този момент не е задоволително за поддържането на 50-тонната стоманена статуя в безвредно положение.

Като причина за продажбата се показват и все по-честите прояви на вандализъм през последните две години. Възстановяването на вредите е изчерпало финансите на асоциацията, принуждавайки я да ограничи други действия, ориентирани към справяне с расизма и разпространение на еврото в учебните заведения.

Според Франкфуртския културен комитет, признакът на еврото е значим признак на идентичността на Франкфурт, който е прочут като „ града на еврото “, а също по този начин е и един от най-фотографираните обекти в немския град.

Скулптурата е издигната през 2001 година, с цел да означи въвеждането на еврото. До този миг всички старания на FraKK да обезпечи независимо нужното финансиране са несполучливи.

През април тази година е извършена и полемика за привличане на нови спонсори, само че и тя се оказва безплодна, което кара FraKK да съобщи, че е заставен да продаде творбата на изкуството на търг.

Представители на Европейската централна банка, която до този миг е предоставила 15 000 евро за разноските за поддръжка, на общината във Франкфурт и на финансовото министерство, не са поискали да участват на диалозите, прецизират от културния комитет.

В изказването си FraKK напомня, че има доста хора, които считат, че признакът на еврото принадлежи на град Франкфурт. С това организацията загатва, че би трябвало да се положат повече старания за запазването на признака в границите на градските стени.

Търгът е плануван за средата на октомври 2022 година във Франкфурт.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР