Елица Тодорова е осмият лауреат на Националната награда за живопис

...
Елица Тодорова е осмият лауреат на Националната награда за живопис
Коментари Харесай

Елица Тодорова получи наградата Владимир Димитров - Майстора

Елица Тодорова е осмият лауреат на Националната премия за живопис " Владимир Димитров - Майстора " от възобновяване й през 2012 година насам. 90-годишната художничка получи влиятелното отличие на тържествена гала на 1 февруари, рождения ден на Майстора. Тя се състоя в едноименната художествена изложба в Кюстендил и бе водена от шефа Валентин Господинов. Председателят на СБХ Любен Генов връчи на Елица Тодорова почетния диплом, а кметът Петър Паунов - статуетката, дело на скулптора Кирил Матеев. Към тези оценки се прибавя парично заплащане в размер на 5000 лева от община Кюстендил и 2000 лева от Министерството на културата, откъдето бе изпратен приветствен адрес. Видимо разчувствана, ученичката на акад. Дечко Узунов, почетна гражданка на Кюстендил, която от 1956 година живее и твори в Града на художниците, изрази безкрайната си признателност към всички, които се интересуват от нейното изкуство, и вяра, че по някакъв метод е докоснала душите и сърцата им. Елица Тодорова е получила 10 от гласовете на 11-членното жури. А в залата събра и продължителните овации на многочислените присъстващи на тържеството.

Рожденият ден на Владимир Димитров - Майстора (1882-1960) е огромен празник за града. През целия ден кюстендилци отрупват с цветя внушителния му монумент пред галерията - дело на проф. Борис Гондов, както и скулптурния му портрет в централното предверие, сътворен от проф. Иван Лазаров. Градският духов оркестър, без който не минава нито един празник, изнася концерт пред основния вход.

Музикално въведение към церемонията по връчването на премията направиха цигуларката Бояна Желязкова, китаристът Асен Маринов и неговият наследник Ясен Маринов - арфа. Любен Генов показа останалите четирима създатели, номинирани за оценката тази година - Веселин Начев, Димитър Петров, Йордан Кисьов и Румен Жеков. Проф. Ружа Маринска приказва за художника Захари Каменов и неговата най-нова галерия, експонирана в една от обновените зали на галерията - като притежател на премията за 2018 година

ХГ " Владимир Димитров - Майстора " се обитава в първата за страната особено издигната постройка за изложба, открита през 1972 година Разполага с 8 зали, 1200 кв. м експозиционна повърхност, 250 кв. м фондохранилища и климатична апаратура. Носи името на Майстора от 1961 година, след неговата кончина на 29 септември 1960 година, когато още е в предходната си постройка. Притежава най-голямата и съществена сбирка от произведения на именития художник - маслена живопис, акварели, тушове и рисунки (1359 на брой). Част от тези творби може да се преглеждат в непрекъснатата експозиция, показани представително, с извънредно внимание и отношение, блестящи в цялата им хубост и величественост.

В момента в залите на галерията може да се видят още няколко съпътстващи изложения - с творби на създатели от Кюстендилската изобразителна школа; с произведения на Николай Дюлгеров; Годишна експозиция на кюстендилските художници.

138 години от рождението на Майстора бяха маркирани и в с. Шишковци, в което той е живял от 1926 до 1951 година, в стая от къща, предоставена от приятеля му Андон Виячев. В оня интервал фамозният Майстор основава едни от най-прекрасните си картини, а негови модели са локалните хора, с които се сприятелява и обиква. Тогава изрича и думите: " Ако има Рай на земята - то е Кюстендилският край със сърце Шишковци, което е по този начин подредено със своите овощни градини и лозя. " На площада в селото е подложен монумент на Владимир Димитров - Майстора от известната скулпторка Мара Георгиева, пред който се поклониха локални поданици и посетители. В непосредственост се намира мястото, където през 1972 година са пренесени тленните остатъци на популярния художник. Както ДУМА писа, през 2018 година деятели на Българска социалистическа партия сложиха мрамор и мемориална плоча върху гроба му, облагородиха и прилежащата територия.

В двора на къщата музей на Майстора локални дами посрещаха гостите с топли дъхави погачи и баници. Вълнуващо, съвсем осезателно е докосването до изключителната персона на художника, щом прекрачите прага на непретенциозно обзаведената стая, в която се прибирал съвсем единствено да нощува. Целият ден от ранно утро до залез обичал да прекарва на полето, в естественото студио, измежду своите модели. В експозицията има документални фотоси, архивни материали, ръкописи с четливия му почерк, тамбурата, кутията с бои и четки, формален костюм, няколко тъкани пъстри торби, в които носел принадлежностите си за изобразяване... И спомените на локалните хора, които са имали щастието да поддържат връзка с този неповторим човек и създател.

Всяко лято в Шишковци се организира студентски пленер под наслов " В духа на Майстора ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР