Електромобилите навлизат все по-осезаемо в нашия живот. И макар България

...
Електромобилите навлизат все по-осезаемо в нашия живот. И макар България
Коментари Харесай

Kangoo Z.E. 33 MAXI - eлектромобилът за големи товари и семейства


Електромобилите навлизат все по-осезаемо в нашия живот. И въпреки България обичайно да изостава от много страни във връзка с такива трендове, към този момент и у нас всекидневно се виждат коли на ток. И то освен в София, а в много от огромните градове. Понякога даже и по междуградските пътища, защото към този момент не един и два електрическия автомобил имат задоволително дълъг пробег, с цел да бъдат употребявани и отвън обитаемоте места. Също по този начин могат да се видят както фирмени, по този начин и частни коли на ток. А тематиката става още по-актуална след следващите голям брой случаи на записано замърсяване на въздуха над нормите и то в пъти. Като точно колите на ток, които не изхвърлят никакви нездравословни газове, са много съответна и практична мярка за битка с този проблем.

Renault бе една от първите марки у нас, които започнаха да продават електрически автомобили. И то няколко модела. Един от най-сериозните пробиви в това отношение бе преди няколко години, когато огромна куриерска компания закупи и вкара в употреба няколко десетки Kangoo Z.E. И то още, когато пробегът на колата беше 160 км с едно зареждане на батерията. Днес към този момент имаме актуализирано Renault Kangoo Z.E., което е с нова батерия с близо два пъти по-голям заряд и надлежно дава близо двойно повече километри. И в този момент ще ви представим качествата на този екологичен автомобил.

 2035538 Основната оригиналност в модела е точно батерията и снадки пробег. На книга, в случай че акумулаторът е зареден на макс, колата би трябвало да измине 270 км преди да изиска ново зареждане. Доколкото познавам електрическите автомобили, нормално това, което споделя производителят, е постижимо, само че при топло време. За страдание тествах колата в края на януари, когато беше относително студено за нашите географски ширини и климатичните условия не ми разрешиха да ревизира дали ще съумея да мина 270 км без да ми би трябвало ток. Но пък минах 183. Което си е много добър резултат при температури от няколко градуса под нулата, когато колата харчи повече ток, а и се употребяват повече потребители, като парното, да вземем за пример. А при електрическите автомобили, когато то е включено, пробегът наложително се съкратява, защото черпи от същия ток, който употребява и електромоторът, задвижващ Kangoo Z.E. Ползвал съм и радиото, карал съм и по мрачно на фарове, което в допълнение стопява, въпреки и малко, заряда на батерията. Именно заради тази причина считам въпросните километри за доста положително достижение за подобен автомобил. Като би трябвало да отбележа и че не отидох напълно на алено до зарядната станция – компютърът показваше, че беше останал ток за още 10 км

Има и още една детайлност. Тестваното от мен Kangoo Z.E. беше дълга база, което пък значи повече килограми. Което, тъкмо както и при моторите с вътрешно горене, усилва разхода. Дори и освен това състояние обаче 183 км през зимата и 270 (които считам също за постижими) през лятото, е един доста добър пробег за актуален електрически автомобил. На пръстите на едната ръка се броят тези, които могат да изкарат повече. А и какъв брой тъкмо пъти на една кола на ток, която се движи най-вече, да не кажа напълно, в града, ще й се наложи да мине повече от 200 км. ОК, да предположим, че въпреки всичко ще има такива случаи, колкото и да са редки. Ами в огромните градове у нас към този момент има зарядни станции. В София да не приказваме. Там към този момент са на по 2-3 км разстояние една от друга, а немалка част са и безвъзмездни. Съответно в оня предполагаем ден, в който Kangoo Z.E. ще би трябвало да измине повече от 200 км, няма по какъв начин то да не стопира. Дори и през едночасовата обедна отмора колата да се зареди малко, това в съответния случай ще значи ток за спомагателни 35 км. А вечер, след работа, когато човек тръгне да се прибира и мине през магазина, с цел да напазарува, също не пречи да включи колата да се позареди и да си обезпечи още километри. Или най-малко в София, където има супермаркети със зарядни станции на паркинга.

 2035556 Има и различен миг. Като всички останали електрически автомобили, Kangoo Z.E. може и единствено да дозареди някой различен киловатчас ток в батерията си без да е включен " в контакта ". При придвижване по инерция от въртенето на колелетата в акумулатора се рекуперира сила и по този начин пробегът също се удължава, въпреки и с малко. Но и зависи в какви условия се движи колата. Ако по дадения маршрут има повече наклони, може да се зареди и повече ток.

За тази цел обаче е целесъобразно водачът да се научи на една хитринка с педала на газта. Не е кой знае каква философия, не изисква никакви по-специални умения, само че след преодоляването й лидерът може да пуска колата малко по-дълго по инерция и надлежно да зареди малко повече ток.

Трикът се показва в следното: Когато педалът на газта се отпусне, колата стартира да понижава по-рязко по отношение на същата обстановка с автомобил с мотор с вътрешно горене. За да избегне това събитие, водачът би трябвало напълно леко да натисне или по-скоро да пипне и задържи крайници си върху педала. При това състояние колата към този момент не понижава толкоз внезапно, надлежно се движи по-дълго време по инерция и се самозарежда повече. Така, като лидерът види аления светофар надалеч пред себе си, може да спре да подава газ и до момента в който стигне по инерция до колоната или самия светофар, освен няма да харчи ток, само че и ще " вкара " малко подобен назад в батерията.

Свикването с този трик става елементарно и бързо, тъй като за задачата Kangoo Z.E. разполага и с един асистент. На екрана на централната подпора, с изключение на общоприетите за актуалните коли показания на ръб компютъра, може да се изведе и помощник, който демонстрира по кое време колата харчи ток, по кое време рекуперира и по кое време не се случва нито едно от двете. Активира се единствено с едно цъкване. Тогава на екрана се появява графика на автомобила с главен акцент електромоторът и батерията. Когато педалът на газта е натиснат и автомобилът форсира или поддържа скорост, тогава батерията свети в зелено, като от нея към мотора се пресъздава по какъв начин " тече ток ", т.е. колата употребява. При стартиране по инерция пък тя светва в синьо, а потокът на сила се обръща към батерията, т.е. зареждаме. Когато пък няма налично нито едно от тези дейности, всичко е оцветено в бяло.

Има и още един метод да се следи по кое време какъв брой ток се харчи или пък рекуперира. В дребния екран в арматурното табло може да се задейства режим, който демонстрира такива данни. На него обаче се дават даже по-конкретни данни. Когато моторът черпи ток от батерията, се демонстрират съответните киловати със знак минус начело. Когато батерията се зарежда, знакът към този момент е плюс и още веднъж има показания какъв брой тъкмо са киловатите в дадения миг.

 2035544 Удължаването на пробега на обновеното Kangoo Z.E. в действителност се реализира посредством няколко сменени и актуализирани съставния елемент на колата. Основните от които са електромоторът и батерията, само че има и други по-малки, които оказват помощ на автомобила да употребява по-малко сила. Акумулаторът, наименуван " Z.E. 33” (както апропо се споделя и обновеният електромобил), е създаден взаимно сред Renault и LG Chem. Без да се усилва физическият й размер, е повишен потенциалът й за предпазване на сила посредством подобряването на така наречен енергийна компактност. Или казано с други думи в същите " литри " се събира повече ток. Заради идентичният размер и тежест на батерията товароносимостта на новото Kangoo Z.E. Всъщност остава непроменена, тъй че удълженият пробег не значи по-малко потребен товар.

Паралелно с това новият електромотор Renault R60 (с 60 к.с. и 225 Нм въртящ момент) e по-ефективен от този, с който колата се оборудваше до момента. Иначе казано е по-икономичен – харчи по-малко ток за осъществяване на същата работа. Така в композиция с осъвременената батерия се получава удължение на пробега на автомобила с едно зареждане от близо два пъти. Ето и съответен образец: Предходната трансформация, в натоварено до най-много положение и в студено време, можеше да измине 80 км, а през лятото – 125 км. С новата батерия и електромотор минималният пробег към този момент е 120 км – т.е. съвсем колкото оптималния преди.

За да се реализира този резултат оказват помощ и някои други осъвременени елементи по автомобила, като да вземем за пример новата климатична апаратура. Оборудвана с термопомпа, каквато за първи път се вгражда в електрически автомобил от този клас. Тя заменя значително използването на електрически нагреватели през зимата, които изразходват много повече сила от нея и надлежно понижават пробега.

 2035543 Тестовият автомобил не разполагаше с тази екстра, само че по принцип автомобилът може да се поръча и с функционалност за авансово стопляне или изстудяване на купето. Така то ще бъде доста по-комфортно за лидера и пасажерите през зимата или в жегите през лятото. Условието климатикът да охлади или затопли колата е тя да е включена в зарядната станция, с цел да не се харчи токът в батерията. Ако автомобилът просто стои в гаража или на паркинга, няма да позвило да се включи предварителната климатизация.

Друга оригиналност, с която разполага към този момент Kangoo Z.E., без значение от равнището на съоръжение и модификацията, е по-бързото зареждане на батерията. От напълно изтощено положение до цялостен потенциал това се случва за 6 часа при постоянен поток на електрическата енергия и включване в подобаваща станция. Докато преди бяха нужни 8 часа. Освен това новото Kangoo Z.E. идва общоприетоо със заряден кабел за WallBox или социална зарядна станция. Предлага се обаче също и с кабел за домакински електрически контакт, с цел да може да се зарежда, да вземем за пример, вечерта в гаража. Производителят обаче предлага да се употребяват най-вече профилираните зарядни станции за електрически автомобили.

Ясно е, че този вид автомобил, известен у нас като " баничарка ", е ориентиран най-вече към бизнес клиентите. Поради простата причина, че въпреки всичко е лекотоварен автомобил. Но както всички баничарки и Kangoo Z.E. си има и пътнически версии, като тестовата кола. По-конкретно си приказваме за модификацията Kangoo Z.E. MAXI, която е удължената база, разполага с 4+1 места и все пак има голямо товарно пространство. При изправен втори ред седалки зад тях има налични цели 1300 литра за товарене. При сгънати той се усилва до цели 3400 литра (при товарната версия единствено с място за водач и пасажер е размерът е до 4600 литра). Така че място за багаж има премного, дори и в колата да се возят петима души. Независимо от размера обаче потребният товар на Kangoo Z.E. е 650 кг. Което е малко по-малко по отношение на същият автомобил, само че с бензинов или дизелов мотор, където килограмите са 800. Що се отнася до товаренето и разтоварването, то е доста елементарно както поради равния под, по този начин и поради отварящите се на 180 градуса порти на багажното поделение.

 2035555 Пространството в пътническият отсек също е много огромно както на предните седалки, по този начин и на задните. На втория ред дори мястото е забележително. И в действителност, заради по-голямата ширина и плъзгащите се задни порти, широчината на " пейката " (с обособени три идентични места) е по огромна даже и от тази при SUV-та и фамилни комбита, заради което трима души се събират без никакъв проблем. Същото важи и за мястото за краката им. Заради по-високо разположените седалки краката на човек стоят сгънати на към 90 градуса, а дистанцията до предните облегалки е близо две педи. Така че всеки, даже и по-високи хора, ще се возят удобно в тази електричка, нищо че е баничарка.

Заради по-голямата ширина на купето на водача и пасажера до него изрично няма да им се постанова да си допират рамената, даже и да са от доста едрите хора. Освен това ще могат да се радват и на много съвременни екстри. Въпреки че не наподобява като галактически транспортен съд, както множеството модерни електрически коли (да не забравяме обаче, че това е лекотоварна такава), Kangoo Z.E. предлага безусловно всичко най-необходимо, което може да се желае от един автомобил. Климатикът го споменахме към този момент. Имаме си ръб компютър, за част от функционалностите на който към този момент споменахме. Това важи и за цветният екран. Радиото, въпреки и на тип като базово, има CD, USB, AUX, Bluetooth и SD-карта, с помощта на което могат да се употребяват безусловно всевъзможни носители. Същото това радио се ръководи от кормилото с познатия за Renault панел зад кормилото в дясно. От самото кормило пък се настройва темпоматът и ограничителят на скоростта. Има и много необятен и комфортен подлакътник, който може да се употребява по едно и също време от водача и пасажера. Освен това отваряйки го имаме много обемна кутия за дребни предмети. Всъщност място за такива има още във вратите, под централната подпора, както и пред екрана. Последното е много огромно, може умерено да побере няколко смарт телефона, даже някоя тетрадка или директория (да не е от най-големите). А също така си има обособена ниша за няколко писалки или сходни на тях предмети. Естествено Kangoo Z.E. има и огромна жабка. В централната подпора има и две поставки за чаши, а сред тях е ситуиран бутонът ЕКО, който оказва помощ за по-икономично каране, тъкмо както и при съвсем всички модерни коли с мотор с вътрешно горене.

 2035537 Като в допълнение съоръжение особено 5-местната версия на Kangoo Z.E. MAXI разполага с остъклени задни порти с отварящи се прозорци (някои от модификациите нямат такива). Стъклата за вратите на товарния отсек са с подгрев против изпотяване. И трите седалки на втория ред разполагат с 3-точков защитен колан. Като в допълнение съоръжение, за което се доплаща и беше налично в тестовия автомобил, би трябвало да отбележим регулиращата се по височина шофьорска седалка, автоматизираните фарове и чистачки, R-Link навигационна система, позната от всички останали модели на Renault, фарове за мъгла и други Каучукувото покритие на товарния отсек, което също не идва като стандарт в действителност прави много потребна работа, изключително, в случай че в колата ще се транспортират по-остри и ръбести предмети, които вероятно ще надерат боята и лаковото покритие на пода. Задният парктроник също е добра алтернатива, изключително поради дължината на автомобила и паркирането му в градски условия.

По отношение на сигурността, колата идва с предни и странични въздушни възглавници. А по време на придвижване водачът разчита на ABS, ESP, система за подкрепяне при рисково прекъсване, система за надзор на сцеплението с пътя и помощник за тръгване по надолнище.

Нещо ексцентрично (все още) за съвсем всеки актуален автомобил на ток е сигналът за пешеходци. Още преди години, когато в България малко по-масово се заприказва за коли на ток, по всякакви конференции и конгреси потегли полемиката за казуса с безшумността на тези коли и по какъв начин пешеходец, може да скочи пред някоя такава несъзнателно, тъй като не я е чул. В Kangoo Z.E. този проблем е решен с помощта на системата, която от Renault са нарекли Voice Z.E. тя генерира нещо приблизително сред жужащ и бръмчаш тон, който пешеходците да чуват. Много ми хареса също и разновидността, че има бутон за изключването й, когато не е нужна, да вземем за пример при придвижване по междуградски път. Трябва да се има поради и че системата сработва при всяко " палене " (по-коректно казано включване) на автомобила. Което открих на процедура, че по никакъв начин не е неприятно скимване, когато прибирайки се към дома си (с изключен Voice Z.E.), моя съседка слезе от тротоара както си вървеше по него, а на мен ми се наложи да набия спирачките. Не че обстановката предполагаше някакъв рисков излаз, нито скоростта ми в кварталната уличка бе огромна, нито дамата бе покрай колата, само че несъмнено случката изрично потвърди, че всеки електрически автомобил би трябвало да генерира сходен тон, с цел да бъде всичко безвредно. Наистина хората дотам сме привикнали, че колите издават задоволително звук, че въобще не се замисляме, че някоя може и да е тиха и би трябвало да погледнем дали не се задава, когато слизаме от тротоари и така нататък Всъщност обаче въпросният тон се чува доста едва в купето. Така че опцията да нервира водача или пасажерите не съществува. Така че е целесъобразно, когато се кара в града, Voice Z.E. да не се изключва.

 2035542 Цялостният извод, който си направих след трите дни зад кормилото на Kangoo Z.E. 33 MAXI е, че тази кола е изцяло функционална за градски условия, а отчасти и за извънградски. Да, електрическите автомобили ще би трябвало да се поразвият още малко, с цел да станат сравними с дизеловите и бензиновите. Което обаче важи и за зарядните станции. Макар при второто нещата да се развиват относително добре за късия интервал от появяването им в България. Въпреки наличните към момента дефекти, това електрическо Kangoo изцяло умерено би могло да се употребява като длъжностен автомобил, който да транспортира хора багажи/товари всекидневно. Предвид обстоятелството, че редица проучвания потвърждават, че приблизително дневно всяка кола в града изминава до 53 км, това значи, че с едно зареждане на батерията Kangoo Z.E. може да се кара 4-5 дни без да се постанова включването му към зарядна станция. Паралелно пък нищо не пречи при опция колата да се дозарежда в упоменатата към този момент обедна отмора и през нощта, до момента в който не се кара. Което в последна сметка ще докара до едно непрекъснато поддържане на висок или напряко цялостен заряд на батерията и надлежно във всеки миг колата да е подготвена за най-малко 200 км преход. И то на ниска цена преход, тъй като в последна сметка тези 200 км ще костват към 5 лв., в случай че батерията е заредена в контакт в гаража през нощта, когато токът е по-евтин и към 7 лв. при зареждане денем на по-високата цена. Което е нищо спрямо дизелов или бензинов автомобил, при който същият пробег на градско би коствал 30-40 лв. и даже спрямо кола на газ пропан бутан, където пробегът би излязъл 15-16 лв.. Тук има и една друга детайлност, за разлика от стандартните, електрическите коли харчат по-малко в градски условия.

Евтината употреба значително компенсира по-високата цена на автомобила. Да, електрическите коли много поевтиняха и до момента в който при появяването им в България напълно дребна градска такава не можеше да се откри под 90 000 лв., то в този момент Kangoo Z.E. 33 MAXI, което умерено събира петима души и 1300 литра багаж с спомагателните екстри коства 73 380 лв. с Данък добавена стойност. Базовата цена на тази трансформация се продава за 65 990 лв. с данъка. Въобще най-евтиният вид, който е с 2 места, стартира от 60 990 лева с Данък добавена стойност. Някои версии имат хомологация N1 и надлежно употребяват данъчен заем. И въпреки цените да не престават да са по-високи спрямо стандартните коли от този клас, би трябвало да се има поради съществено по-ниските екплоатационни разноски. За цената на пробега към този момент споменахме, само че има и още. Като да вземем за пример обслужването на колата, което е фрапантно по-евтино от това на бензинов или дизелов автомобил. Защото тук устройството на автомобила е много по-просто от аналозите с ДВГ, консумативите са доста по-малко и на процедура годишното обслужване на колата коства доста по-малко. Освен това платеното паркиране става мит, откакто съвсем всички градове със сини и зелени зони към този момент вкараха гратис такова за електрическите коли. Всичко това, взето дружно, в не доста дълготраен проект изравнява крайната сума за покупка, поддръжка и употреба, да не кажем дори, че везните към този момент се накланят към електрическия автомобил.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР