Екстремните метеорологични явления, свързани с изменението на климата – включително

...
Екстремните метеорологични явления, свързани с изменението на климата – включително
Коментари Харесай

Защо е толкова важна срещата за климата в Глазгоу

Екстремните метеорологични феномени, свързани с изменението на климата – в това число горещи талази, наводнения и горски пожари – се ускоряват и всички виждаме това. В България през това лято бяха регистрирани рекордни температури (на места доближиха 43 градуса), Германия претърпя опустошителни наводнения, пожарът на остров Евия е най-големият в гръцката история. 

Изминалото десетилетие беше и най-топлото в историята и държавните управления са съгласни, че са нужни незабавни групови дейности.

Какво е COP26 

В продължение на съвсем три десетилетия международните водачи се срещат се срещат съвсем всяка година, с цел да изработят световен отговор на изключителната климатична обстановка. Съгласно Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (UNFCCC) от 1992 година, всяка страна на Земята е обвързана с контракта да „ заобикаля рисковото изменение на климата “ и да откри способи за понижаване на излъчванията на парникови газове в международен мащаб по обективен метод.

COP значи " Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климата ", а тази година ще се организира 26-ият конгрес, на който хазаин е Обединеното кралство. Представители на близо 200 страни ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, и в продължение на две седмици от 31 октомври до 12 ноември ще разискват опциите за по-сериозни дейностите за справяне с световното стопляне. 

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година страните (и България в това число) би трябвало да понижат излъчванията на парникови газове, с цел да лимитират световното стопляне до 2°C и в идеалния случай 1,5°C , което означава емисиите би трябвало да бъдат понижени на половина до 2030 година и да доближат чиста нулева стойност до към средата на века. 

Какво се очаква  

Тъй като конференцията на Организация на обединените нации беше отсрочена предходната година заради пандемията, тази година е крайният период за страните да поемат задължения за по-рязко понижаване на излъчванията.  

Ще се разискват климатичната правдивост и парите – разрастващите се страни замърсяват околната среда по-малко на глава от популацията спрямо развитите държави не са виновни за множеството излъчвания, само че те понасят едни от най-лошите последствия от измененията в климата, без да разполагат с задоволително средства да се борят с тях.  През 2009 година богатите страни дадоха обещание 100 милиарда $ годишно, с цел да оказват помощ на по-бедните народи до 2020 година, само че тази цел не беше реализирана и в този момент би трябвало да се ангажират да създадат това до 2025 г. 

Освен това президентът на COP26 от Обединеното кралство, Алок Шарма, съобщи, че желае точно на тази конференция въглищната сила да бъде оставена в историята. 

Защо това е значимо за България

Въпросите, които ще разискват в Глазгоу директно засягат и България и нейната стопанска система и енергетика.

Въглищните топлоелектрически централи са най-големият източник на въглероден диоксид (CO2), създаден от човешка активност. Това прави въглищата най-голямата опасност, пред която климатът е изправен през днешния ден. Една трета от всички излъчвания въглероден диоксид идват от горенето на въглища, а съвсем 40% от международната сила се създава от изкопаемото гориво. В България – 41%, като страната ни е оповестила, че ще се откаже от въглищата до 2038 или 2040 година

Как може да се отрази COP26 на всекидневието ни 

Някои задължения, които бъдат поети в Глазгоу, могат директно да повлияят на всекидневието ни в бъдеще. 

Например може да се наложи да променим избора си на кола – дали да имаме бензинова, или електрическа, по какъв начин да се отопляваме или как да се да се придвижваме, в това число да понижим полетите. 

 
Милиарди деца по света са в риск поради промените в климата

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР