Експлозията във вторник, която се случи в исторически лош момент

...
Експлозията във вторник, която се случи в исторически лош момент
Коментари Харесай

Взривът в Бейрут може да промени всичко за “Хизбула“

Експлозията във вторник, която се случи в исторически неприятен миг за Ливан, със страната в разгара на невиждана икономическа рецесия, може да промени всичко за „ Хизбула “.
Още преди да се появят всички детайлности за голямата детонация, раздрусала Бейрут, беше ясно, че това събитие ще преобърне събитията изцяло.
Тъй като нещата в Близкия изток не са склонни да се взривяват сами, първият инстинкт е да се търси партията, виновна за гърмежа. Групи и туитове в WhatsApp се втурнаха да сочат с пръст Израел, само че бързо следствие накара всички политически и военни чиновници в Израел да разгласят безапелационен отвод.
Досегашният опит демонстрира също, че Израел е доста деликатен при избора на задачите си и още по-внимателен в опитите си да подсигурява, че дейностите му няма да доведат до косвени вреди. Не единствено заради желанието да не се убиват почтени хора, само че и заради разбирането, че случай като този може да даде ход на клане и възмездие, което даже може да се трансформира във война. Грешки могат да се случат, само че с размер като този - с хиляди ранени и големи вреди - би било извънредно извънредно за Израел.
В първите минути, които последваха събитието, някои се притесняваха, че „ Хизбула “ ще упрекна Израел, с цел да не бъде упреквана тя. Но след следствията на осведомителните бюра в Ливан, организацията се втурна да обяснява, че Израел няма присъединяване.
Нещата ще станат по-ясни, откакто се откри какво тъкмо е взривило склада в Бейрут и дали става въпрос за боен случай (включващ склад за оръжие) или граждански (запаси от някакъв взривен материал - слуховете в Ливан сочат, че това са хранилища за амониев нитрат.)
Така или другояче Израел и „ Хизбула “ към момента не са си уредили сметките. Организацията желае да отмъсти за гибелта на собствен действен член преди две седмици при офанзива против склад за оръжие в Дамаск, която беше приписана на Израел. Следят се от близко всички отчети от Бейрут и към този момент не отпада равнището на предизвестие по северната граница.
Но гърмежът в Бейрут би могъл да преобърне всичко за „ Хизбула “. Това се случи в исторически неприятен миг за Ливан: Страната е в разгара на невиждана икономическа рецесия, с възходяща безработица и на ръба на банкрута. „ Хизбула “ е упреквана в разстройване на икономическите промени, които бяха изискване за помощ от Световната банка и европейските народи. Между това и пандемията от ковид, ливанската общност има доста дребна приемливост към ескалация на напрежението в сигурността, която „ Хизбула “ може да провокира при опити за ликвидиране на бойци.
Сега, по-късно, което може да е най-лошият случай в историята на Ливан, обществеността ще има още по-малка податливост към основаване на непотребни главоболия в сигурността, инициирани от дейности на „ Хизбула “. Предвид ясните предизвестия на Израел, че всяко нахлуване против израелци ще докара до удари върху ливанската национална инфраструктура, можем да чакаме възходящ напън в редиците на „ Хизбула “ да се заобикалят рискови нелепости.
В допълнение към този напън се чака интернационалният арбитражен съд този уикенд да разгласява заключенията си за убийството на някогашния ливански министър председател Рафик Харири. Преобладаващото разбиране е, че съдът ще упрекна непосредствено „ Хизбула “ за убийството и ще изиска тя да съобщи оперативните лица, които са го направили.
Организацията ще отхвърли обвиняванията (лидерът Хасан Насрала се чака да изнесе тирада през днешния ден вечерта), само че е подозрително дали 15 години откакто „ Хизбула “ шокира Ливан, убивайки известния министър председател, групата ще избере още веднъж да дестабилизира страната посредством война с Израел. И с цел да спъне още повече „ Хизбула “, Израел побърза във вторник да предложи филантропична помощ на Ливан.
Ливан евентуално ще отхвърли предлагането, само че жестът беше изработен освен, с цел да покаже, че Израел не е забъркан, само че и да се обясни на Ливан кои са положителните момчета, предлагащи помощ (Израел), и кои са неприятните, които желаят да въвлекат нацията във война („ Хизбула “).
 
* Анализ на израелския публицист Йоав Лимор за безплатния ежедневник „ Израел Хайом “ (вестник, именуван " Бибитон ", благосъстоятелност на Шелдон Аделсон). Превод БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР