Експлозивното поскъпване на криптовалутата може да се обясни само с

...
Експлозивното поскъпване на криптовалутата може да се обясни само с
Коментари Харесай

Пет причини за поскъпването на биткойна

Експлозивното повишаване на криптовалутата може да се изясни единствено с откриването на необикновено обещаващ източник на благосъстояния или с надуването на балон, написа френско издание. Биткойнът към този момент коства над 10 000 $ (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на ниво от към 10 500 $, откакто федералният регулаторен орган в Съединени американски щати позволи търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобяд доближи исторически най-много от 11 800 $ - бел. ред.) 10 пъти повече, в сравнение с при започване на годината!


Един подобен избухлив скок може да се изясни единствено с откриването на необикновено обещаващ източник на благосъстояния или с надуването на балон, от вида на балона с луковиците на лалета през 16-и век, акциите на фирмите от Мисисипи през 18-и и безразсъдния възторг за всичко, обвързвано с интернет, в края на 20-и.

Първият претекст априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в осведомителните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв огромен пробив тази година не би оправдал един подобен стремглав напредък на цената. Вторият претекст би трябвало да е правилният: биткойнът е ужасяващ балон, който ще се спука някой ден като всички други.

Пет аргументи

Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при основаването на един артикул, а онази, която се развива след няколко години разпространяване и наподобява на самобитен първи падеж. Подобно закъснение към този момент е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-и век или с акциите на железопътните компании през 19-и.

Втората причина е примамката на облагата. При изискване, че на финансовите пазари облигациите не носят на процедура никаква възвръщаемост и акциите наподобяват към този момент много скъпи, доста вложители и спестители разумно изпитват предпочитание да вложат дребна част от своите пари в вложения, които ги карат да мечтаят.

Третата причина, която се появи тази година, е триумфът на така наречен първични предлагания на валута (ICO) - тези набирания на капитали, при които акции от нов тип, цифрови жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума.

Оттук следва и четвъртата причина: доста мощното търсене при една доста тясна база на предложение, по-малко от 200 милиарда $ - под една четвърт от цената на Apple или паричната маса на една дребна страна.

Петата причина е от друго естество и не може да се мери: това е интензивното прибягване до биткойна при интервенции за измами или пране на пари.

Зад тези аргументи обаче може би има шеста , по-дълбока . Това е възникването на един нов паричен ред, коренно друг от настоящия, открит преди хилядолетия. Сеченето на монети постоянно е било отличителна линия на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от страните, които я повериха в ново време на централните банки.

Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е проведено по доста друг метод. Въпреки че имат незаменима роля, на страните ще им е мъчно да се съпротивляват на измененията - към този момент виждаме това с повишението на налозите, което цифровите колоси заобикалят някак прекомерно елементарно. Конкуриращи се цифрови валути, с доста видоизменена приложимост, съставляват безспорно логически съставен елемент на този нов ред.

Централните банки ще могат, несъмнено, да емитират свои лични електронни валути. Те обаче изгубиха част от престижа си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки големи парични маси, с цел да се борят с последствията от международната финансова рецесия.

Успехът на биткойна може би отразява, сходно на подема на цените на недвижимите парцели, едно бягство от парите на 21-и век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР