Експертите изразиха удовлетворение от реализираните проекти в градаДиректорът на главна

...
Експертите изразиха удовлетворение от реализираните проекти в градаДиректорът на главна
Коментари Харесай

Представители на Европейската комисия посетиха Враца

Експертите показаха задоволство от осъществените планове в града

Директорът на основна дирекция „ Регионална и градска политика “, специалисти от екипа, отговарящ за България в Европейската комисия, представители на Министерство на районното развиване и благоустройството и Министерство на околната среда и водите бяха на работно посещаване във Враца.

В рамките на срещата, кметът Калин Каменов показа осъществените планове на Община Враца по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и Оперативна програма „ Околна среда “. „ За последните 6 години реализирахме планове за над 90 млн. евро от европейски стратегии, като в същото време привлякохме над 30 млн. лева под формата на вложения в града, Това ни даде опцията да имаме по-добра обществена, просветителна и градска инфраструктура. Приоритет е и превръщането на Враца в екологичен и чист град. Предприетите стъпки в тази посока са – модернизацията на градския превоз, поетапното внедряване на водородни съоръжения в публични здания, компостиращата апаратура, построяването на слънчеви паркове и обновяването на уличното осветяване. Вярвам, че с общите ни старания и със средствата по другите стратегии, Враца ще бъде на картата на сполучливите градове и ще бъде желан интернационален сътрудник “ – добави още Каменов.

Ръководителят на работната група и шеф на Главна дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейската комисия – София Алвеш съобщи, че през идващия програмен интервал главната цел ще бъде намаляването на финансовите разлики на районите и обезпечаването на повече средства за Северозападна България. „ За мен е голямо наслаждение да посетя Враца и да се срещна с осъществяването на плановете по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и „ Околна среда “- сподели Алвеш. На въпрос от медии за финансови корекции по плановете, тя съобщи, че това е процедура във всички европейски страни, а процентът на наложените корекции във Враца не е притеснително висок. „ За нас е извънредно значимо всеки един план да бъде изпълнен в границите на програмния интервал, с цел да не се постанова неговото фазиране “ – добави още Алвеш.

По време на визитата бяха посетени обекти във Враца, осъществени с европейски средства. Експертите от Европейската комисия, Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите инспектираха обновената централна пешеходна зона, както и ремонтираните здания на Детска градина „ Европейчета “ и ППМГ „ Акад. Иван Ценов “. София Алвеш и Анес Монфре – шеф на отдел България, Хърватия и Словения, както и специалистите от Комисията и министерствата показаха своето задоволство от сполучливо финализираните инфраструктурни планове в областта на градската среда и образованието.

В рамките на визитата, делегацията се срещна и с плана за рационализация на публичния превоз.

Срещата продължи с ревизиране на дейностите по плана за воден цикъл на Враца. Експертите дадоха своята позитивна оценка на Община Враца за сполучливото осъществяване на строително-ремонтните действия, построяването на Пречиствателната станция и Довеждащия тръбопровод.

По време на обиколката в града, кметът Калин Каменов и специалисти от локалната администрация разискаха с делегацията опциите за осъществяване и осъществяване на планове през новия програмен интервал.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР