Експериментът на Food Revolution България [Food Revolution България] Още по

...
Експериментът на Food Revolution България [Food Revolution България] Още по
Коментари Харесай

Народът срещу баничките

Експериментът на Food Revolution България

[Food Revolution България] Още по тематиката
Хранете ни нездравословно

PepsiCo желае да наложи органични и нискокалорични артикули към портфолиото си – клиентите не желаят тази смяна
6 яну 2017
Борбата за храната

Здравословното хранене в учебно заведение е значима тематика за от ден на ден фамилии, само че самите учебни заведения постепенно влизат в нея
6 ное 2015 Кифла, баничка, кашкавалка, сандвич с шунка, пица, а на идващия понеделник още веднъж кифла, във вторник – баничка, в сряда – кашкавалка... Въпросът за това по какъв начин се хранят децата в учебно заведение се повдига за малко при започване на всяка образователна година, само че борбата с тестото, хидрогенираните мазнини, нискокачествените артикули и неналичието на разнороден и здравословен избор не е извоювана.

Поне това демонстрира късият опит на придвижването Food Revolution България и стоящата зад него фондация " За храната ". Преди две седмици една от майките в организацията взема решение да снима безплатните закуски, които детето й получава всеки ден в учебно заведение. Идеята е фотографията да предизвика и други родители да ревизират, снимат и изпратят сходни фотоси, а където има явни нарушавания на нормите – да се подадат сигнали до шефовете на учебните заведения.

С към три хиляди споделяния и петстотин коментара за няколко дни, обявата на напълно младия български клон на световното придвижване на готвача Джейми Оливър прераства в социологическо изследване, телефон за недоволства и кафене за метафизичен разногласия в едно. И сподели най-много, че въпросът по какъв начин в стомахчето на детето да се озовава вярната и здравословна храна и каква тъкмо да е тя, към момента не е решен.

Въпрос от първи клас

" Всичко стартира предходната година, когато децата ни бяха в първи клас и видяхме защо става въпрос ", споделя Наталия Атанасова, която е измежду първите участници в Food Revolution България. До този миг родителите имат надзор върху това какво ядат децата им, само че с първия образователен ден обстановката се трансформира. За децата от първи до четвърти клас страната обезпечава безвъзмездни закуски, плодове и млечни артикули по няколко разнообразни стратегии. Каква тъкмо храна ще се появи в ръцете на малчугана обаче е въпрос на лотария, която зависи от публични поръчки, шефове на учебни заведения и кетъринг компании. Така някои получават ябълка, круша или морков, а други – кашкавалка, кренвиршка или сандвич със подозрително наличие.

" Направихме разбор на разпоредбите и законите и се оказа, че на хартия те са доста положителни ", изяснява Наталия. За децата в другите възрасти – ясла, детска градина и начално учебно заведение, има целесъобразни хранителни правила и рецептурници, в които се откриват забавни и съвременни предписания. " Когато се приготвяше рецептурник за детските градини, от Националния център за публично здраве и разбори (НЦОЗА) събираха хрумвания за предписания и извън и включиха и някои наши оферти ", споделят Наталия и холистичният нутриционист Маги Пашова, която също е част от придвижването и акцията. За момента обаче двете не виждат механизъм, който да подтиква доставчиците на храна да готвят по-интересните ястия и закуски вместо рецептите, с които са привикнали от 30 години насам.

" Програмите за закуски са налице, само че някъде връзката се чупи ", разясняват Наталия и Маги. Парите идват от Министерството на образованието и Министерството на земеделието, рецептите се пишат от НЦОЗА, а за контрола би трябвало да се грижи Министерството на здравеопазването. А в последна сметка всичко зависи от публичната поръчка и избора на компания за всяко настрана учебно заведение. " Не желаеме да набедим съответна институция – всеки прави нещо с положителни планове ", твърди Наталия. Въпреки това крайният резултат не е напълно позитивен. Децата имат доста висок банкет на сол, на мазнини и непълен банкет на влакнини, които идват от плодове, зеленчуци и пълнозърнест самун.
А дали тестените закуски са нездравословни няма спор – в това са безапелационни и от НЦОЗА. " Децата имат доста висок банкет на сол, на мазнини и непълен банкет на влакнини, които идват от плодове, зеленчуци и пълнозърнест самун ", споделя проф. Стефка Петрова от центъра. Резултатът е, че към 30% от децата в България са с наднормено тегло или затлъстяване. Въпреки това тестото към момента се появява прекомерно постоянно в учебните менюта. " Когато в детската градина децата получават кифла с шоколад, институцията валидира дадена храна като потребна. После е доста мъчно на родителя или учителя да изясни, че това не е по този начин ", счита Маги Пашова. В тази възраст децата основават навиците си на хранене и се въздействат мощно от това, което виждат към себе си. Краткото Фейсбук проучване на Food Revolution към този момент демонстрира и доста образци, в които децата отхвърлят да ядат домашно приготвена храна и връщат кутиите за закуска цялостни у дома. " Важно е да кажем и че имаме и доста позитивни образци, в които родителите са удовлетворени от учебните закуски – плодове, зеленчуци, пълнозърнест самун ", описват от Food Revolution България.

Рецепти на помощ

" Ние не приказваме за био храни, никой не желае на децата да се дава чия или някакви скъпи екзотични храни. Просто желаеме да сме сигурни, че закуските дават отговор на стандартите и са качествени ", споделя Маги. И Наталия признава, че не знае какво е готовото решение на казуса. " Ние сме просто майки, а не експерти. Сигурна съм, че и министърът самичък няма да предложи решение. Въпросът е да го намерим дружно ", споделя тя.

Дискусията за баничките и кашкавалките в учебно заведение, несъмнено, има и финансова страна. По главната стратегия за учебни закуски се отпускат по 72 лв. на дете на образователна година или малко под 50 стотинки. Според Food Revolution обаче това не значи наложително, че качеството на храната би трябвало да е ниско. " За какво е измислено учебното заведение – с цел да ни дава инструментите да сме по-креативни, да си изкарваме прехраната, да вършим хубави неща. Храната би трябвало да стане част от образователната стратегия ", е истинската философия на Джейми Оливър. " Проблемът идва, когато системата се ръководи от счетоводители и бюрократи – те мислят за бюджети и когато имат малко бюджети, не са изобретателни ", споделя той. За това неговото придвижване подтиква хората, родителите, шефовете да са по-активни. И предлага различни решения. " Всяко дете би трябвало да напуща учебно заведение с познанието за 10 предписания, които ще трансформират, а може би ще спасят живота му. Това са житейски умения ", споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР