Експериментален влекач измина разстоянието между Калифорния и Флорида с 2.5

...
Експериментален влекач измина разстоянието между Калифорния и Флорида с 2.5
Коментари Харесай

Обтекаем влекач харчи двойно по-малко

Експериментален влекач измина дистанцията сред Калифорния и Флорида с 2.5 пъти по-малко гориво от елементарен камиони. Starship е издигнат от американската компания AirFlow Truck по поръчка на нефтения колос Shell.

Влекачът има аеродинамична каросерия с кабина от въглеродни влакна, която припомня предницата на високоскоростен трен. Радиаторната решетка има преносими жалузи, които се отварят единствено при потребност от в допълнение изстудяване на мотора.

Специална форма има и ремаркето на Starship. Долната му част е покрита напълно от обтекатели, а в задната част са инсталирани преносими панели, които усъвършенстват въздушните завихряния. На покрива има слънчеви панели с мощ 5 киловата, които зареждат електрическата система.



Starship е оборудван с шестцилиндров дизел Cummins X15, комбиниран с 18-степенна трансмисия. Третата ос на влекача се задвижва от електромотор, който подкрепя главния елемент при високи натоварвания - да вземем за пример нанагорнище.

Камионът разполага и със система за рекуперация на кинетичната сила при прекъсване, която се съхранява в батерия. Задните оси са обути в необятни единични гуми с понижено противодействие вместо нормалните двойни колела.

Starship тежи 33 тона или с 28% повече от общоприетите камиони от този клас. Средният разход от тихоокеанското до атлантическото крайбрежие е бил 75.8 тонкилометра с литър гориво против 30.6 при обичайните влекачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР