Експедиция от археолози, историци, архитекти и изкуствоведи, както и студенти

...
Експедиция от археолози, историци, архитекти и изкуствоведи, както и студенти
Коментари Харесай

Древният град Ани разкрива богатствата си

Експедиция от археолози, историци, архитекти и изкуствоведи, както и студенти от 17 турски университета възобновиха изследването на античния град Ани, ситуиран в североизточната провинция Карс. Това заяви Анадолската организация.

Основан преди повече от 1600 години градът е прочут като „ Люлката на цивилизациите “, на „ 1001 църкви “ или като „ Гръдът с 40-те врати ”, Ани е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО през 2016 година Разположен на границата сред Турция и Армения, античният град е един от най-големите исторически и културни монументи в страната.

Ани е ръководен от Урартското кралство, през него минават скити, перси, македонци, сасаниди и монголи, високомерен е от ислямските армии през 643 година, по-късно – в интервала от 884-1045 година, е столица на арменските владетели от династията Багратуни. До 1064 година той е в рамките на Източната Римска империя, а на 16 август същата година е превзет от Алп Арслан, вторият султан на Селджукската империя.

Античният и феодален град се простира на почти 85 хектара (210 акра). Бил е дом на доста цивилизации, в това число арменска, гръцка, турска, арабска, грузинска и персийска, от 970 до 1320 година Мюсюлмани и християни са живели един до друг в Ани в продължение на епохи.

Градът е приютявал редица архитектурни шедьоври, в това число на джамията Ebul Manuçehr – първата издигната в Анадола, църквата Amenaprgic, катедралата на Ани, църквата Dikran Honentz, църквата Abugamir Pahlavuni и селджукският кервансарий.

Според ръководителя на разкопките Мохамед Арслан, археологическият обект Ани е извънредно значим със своята 5000-годишна история.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР