Екоминистътът насърчи Велинград да се възползва от минералните си води

...
Екоминистътът насърчи Велинград да се възползва от минералните си води
Коментари Харесай

Екоминистътът насърчи Велинград да използва геотермално отопление като мярка срещу мръсния въздух

Екоминистътът насърчи Велинград да се възползва от минералните си води и да премине на геотермално отопление като мярка против мръсния въздух. Той акцентира, че сходни планове имат късмет да завоюват финансиране по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ".

Нено Димов се срещна с кмета Костадин Коев, представители на туристическия отрасъл и жители. " Проект със зареждане на общински здания и частни семейства може да попадне в обсега на " Околна среда 2014-2020 " (ОПОС) и да получи финансиране ", увери министърът, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Проектът може да се създаде като пилотен и да послужи за образец на други общини с минерални извори. За да бъде финансиран по ОПОС, планът би трябвало да е в един регион или квартал, с цел да може да се създадат измервания преди и след реализацията и да се покаже резултатът от инвестицията, разясни той.

" Ако потвърдим, че след реализацията на плана понижава равнището на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем безапелационни, че инвестицията на европейски средства има екологичен резултат ", сподели Нено Димов. Министърът насърчи локалните управляващи да търсят такива способи за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Във връзка с плана за рандеман на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик ще продължат да отстояват ползите на жителите и закона, който ги пази. Той осведоми жителите за решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик да отхвърли Оценка на въздействието върху околната среда на плана за рандеман на волфрам и увери, че в него са спазени всички законови процедури.

На въпрос за финансиране на построяването на пречиствателна станция за отпадъчни води в региона министърът отговори, че не са изпълнени критериите за сливане на ВиК сдружения в Пазарджишка област и по тази причина няма да може планът да се финансира по ОПОС. Ще се търсят благоприятни условия за финансиране от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент поданици, които не сега не попадат в обсега на финансиране по европейски стратегии.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (72)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР