… Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов участва в

...
… Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов участва в
Коментари Харесай

МВР министър К. Стоянов в Благоевград: С новото звено между ДАНС, МВР и прокуратурата се очакват добри резултати в защита на изборните права на гражданите


Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов взе участие в среща-дискусия на тематика „ Противодействие на проведената престъпност в Шенгенското пространство “. Домакин на събитието е Югозападният университет „ Неофит Рилски “.

Пред публицисти, вътрешният министър даде къс брифинг, в границите на който бяха коментирани настоящи тематики, измежду които акцията в Бургас против купения избор.

„ В края на предходната седмица на Националното заседание с шефовете на Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, с ДАНС и с сътрудниците от Прокуратурата, взехме решение и поставихме началото на профилирана полицейска интервенция по линия на идните избори. И тъкмо в тази връзка през днешния ден на територията на Бургаска област са извърешни няколко процесуално-следствени дейности общо на 17 обекта, част от които са и търговски такива.

В резултат на инспекциите и оперативната информация, която са имали сътрудниците от дирекцията, има формирани общо 7 досъдебни производства, които неотложно са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. По тези досъдебни производства досега имаме 9 арестувани лица. По време на процесуално-следствените дейности са открити и конфискувани материални доказателства, а точно описи с възможни лица, които е следвало да дават своя глас за една или друга партия “, оповестява „ Фокус “.

Министър Стоянов добави, че занапред ще се открива за коя тъкмо партия става въпрос и дали се касае единствено за съответна преференция на претендент за депутат. Във връзка с новосъздаденото междуведомствено звено за вота сред ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, той уточни, че се чака да бъдат реализирани положителни резултати в отбрана на изборните права на жителите.

„ Целта на това звено е от време на време да се обобщава информацията. Ежедневно. И най-много да се работи в доста тясно взаиймодействие сред сътрудниците от ДАНС, които най-вече получават оперативната информация, и надлежно сътрудниците от Прокуратурата, с които ние от Министерство на вътрешните работи ще работим “, изясни той.

Стоянов сподели още, че към този момент се организират взаимни срещи, които са на оперативно равнище. От думите му стана ясно, че те няма да бъдат на равнище министър, ръководител на ДАНС и основен прокурор, те ще бъдат на оперативно равнище.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов приказва и по тематиката с тежката злополука в Пловдив, като сподели, че няма информация да е имало гонка с полицията.

„ Нямам такава информация за гонка. Изключително тежко произшествие. Отново с две жертви. Тук, това, което за следващ път ми прави усещане е, че това е следващото пътнотранспортно произшествие, което е осъществено от млади водачи, т.е. без да отбивам вниманието от Министерство на вътрешните работи, желая да подчертавам на това, че евентуално има някакъв проблем и във връзка с обучаването на водачи “, сподели още Калин Стоянов.

Той разяснява и тематиката, обвързвана с разпоредената от него полицейска акция по пътищата в страната, като съобщи, че това е един от двата съществени целта на Министерство на вътрешните работи.

„ По тази линия фактически реализираме резултата и задачите, които си бяхме сложили. Тук е мястото да кажа, че от началото на годината досега имаме 44 жертви на пътя по-малко, съпоставено със същия интервал на предходната година. Всичко това е вследствие на ограниченията, които ние предприехме, а точно по-засиления надзор по пътищата, отнемането на коли на пияни и дрогирани водачи и не на последно място повишение с 40 % на събираемостта от санкции. Тук е мястото да кажа, че интервенцията ще продължи до второ разпореждане от моя страна. За задачата по пътя от през днешния ден ще бъде безусловно цялата техника, с която ние разполагаме, както и всички чиновници с полицейски пълномощия, които могат да работят по линия на „ Пътна полиция “. Считайте, че това не са единствено и само сътрудниците от Пътна полиция. Тук става въпрос и за районните инспектори и младшите районни инспектори “, прибави той.

По тематиката с случая, при който дете беше простреляно от сина на Явор Божанков, министър Стоянов напомни, че има досъдебно произвеждане.

„ Сутринта имаше изказване на прокуратурата. Най-хубавото е, че детето е крепко, вън от заплаха. Кога, по какъв начин, по какъв метод и кой е оставил това оръжие там, без контрол в наличието на малолетни лица, занапред ще се открива “, добави министърът на Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР