Еколози твърдят, че намалява емисиите на . Този ефект обаче

...
Еколози твърдят, че намалява емисиите на . Този ефект обаче
Коментари Харесай

Дистанционната работа в полза на екологията

Еколози настояват, че понижава излъчванията на. Този резултат обаче зависи от положението на времето в обособените сезони и климатичните условия в другите страни, съгласно " Дойче Веле ".
По време на пандемията от се появиха няколко изследвания за това по какъв начин отдалечената работа може да помогне за битка с изменението на климата. Още през юни 2020 година Берлинският институт за научни прогнози и оценка на технологиите (Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung - IZT) разгласява изследване, поръчано от „ Гринпийс “, за това по какъв начин отдалечената работа може да помогне за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата. Авторите са създали два сюжета - закостенял и напредничав.
 Анкета на Eurofound: 17,8% от българите работят от у дома Анкета на Eurofound: 17,8% от българите работят от у дома
17,8 % от българите работят от у дома, сочат данни от анкетни проучвания на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на...
При консервативния сюжет, при който 25% от чиновниците в Германия работят от къщи два дни в седмицата, излъчванията на въглероден двуокис от пътуването до работното място ще бъдат понижени с 3,2 милиона тона. При прогресивния сюжет резултатът е още по-голям: в случай че 40% от чиновниците работят два дни в седмицата от къщи, излъчванията на CO₂ могат да бъдат понижени с 5,4 милиона тона годишно.
По-малко пътувания до работа и спестовност на сила
Според ново изследване на английската природозащитна организация „ Carbon Trust “, поръчано от Института за общество и връзки на „ Vodafone “, пандемията и свързаната с нея отдалечена работа към този момент са довели до доста понижаване на излъчванията на CO₂. По-специално учените откриват, че в Германия сред март 2020 година и март 2021 година приблизително 18,4 милиона души са работили от къщи към 3,5 дни в седмицата. В резултат на това излъчванията на CO₂ на човек са намалели със 72%. Както отбелязва организация DPA, изчисленията за Германия се основават на данни от Федералната статистическа работа, Министерството на стопанската система на Федерална република Германия и Германската асоциация на предприятия за цифрова стопанска система „ Bitkom “.
В своето изследване „ Carbon Trust “ съпоставя салдото на CO₂ при работа от разстояние в шест страни - Германия, Англия, Швеция, Италия, Испания и Чехия. Решаващата роля за това съгласно специалистите играят сезонът и климатичните условия.
 Половина работодатели биха запазили отдалечената работа Половина работодатели биха запазили отдалечената работа
Половината от работодателите в България биха запазили отдалечените форми на работа и откакто отпаднат противоепидемичните ограничения, по...
Причината за намаляването на излъчванията на CO₂ е, от една страна, намаляването на броя на пътуващите до работа и у дома. От друга страна, по-ниското ползване на електрическа енергия заради обстоятелството, че офисите са затворени или не са употребявани в цялостния потенциал. Тези калкулации обаче не са взели поради обстоятелството, че нарастването на потреблението на електрическа енергия се е случило отвън офисите - в къщите и жилищата на хората, които са работили отдалечено по това време.
Сезон и географско състояние
Според специалисти обаче цифрите на потреблението на сила директно зависят от сезона. По-специално, работата в офиси през зимата може да бъде по-ефективна във връзка с спестяването на тези запаси. Например пътуването до работа с железопътен превоз през по-студените месеци на годината води до по-ниски излъчвания на въглероден двуокис спрямо работата от вкъщи и обвързваното с това по-голямо ползване на сила за отопление на жилището.
Експертите акцентират, че би трябвало да се вземат поради и климатичните разлики сред сезоните в избраните страни. Например в Германия и Швеция през зимата делът на електрическата енергия, употребена за отопление, е доста по-висок, в сравнение с в Испания или Италия. И назад, през лятото в Испания се употребява повече електричество за климатични системи. Следователно тук, съгласно заключенията на специалистите, работата в офисите през топлия сезон постоянно е по-ефективна от отдалечената работа във връзка с намаляването на потреблението на електрическа енергия и надлежно намаляването на нездравословните излъчвания на CO₂ в атмосферата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР