Екоактивистката Грета Тунберг и десетки съмишленици препречиха в понеделник входовете

...
Екоактивистката Грета Тунберг и десетки съмишленици препречиха в понеделник входовете
Коментари Харесай

Грета Тунберг поведе протест срещу вятърни турбини в Норвегия

Екоактивистката Грета Тунберг и десетки съидейници препречиха в понеделник входовете на норвежкото министерство на енергетиката, протестирайки против вятърните турбини, издигнати върху земя, обичайно употребена от локалните пастири на северни елени, заяви Ройтерс.

Тунберг, гневен бранител на прекратяването на зависимостта на света от въглеродна сила, сподели, че преходът към зелена сила не може да се организира за сметка на правата на локалното население. " Правата на коренното население, човешките права би трябвало да вървят ръка за ръка с опазването на климата и дейностите в региона на климата. Това не може да бъде за сметка на някои хора, тъй като това не е климатична правдивост ", сподели Тунберг пред Ройтерс, до момента в който седеше пред основния вход на министерството вход с други стачкуващи.

Върховният съд на Норвегия постанови през 2021 година, че два вятърни парка, издигнати в централна Норвегия, нарушават правата на саамите (коренното население на Лапландия) според интернационалните конвенции. Повече от 16 месеца по-късно турбините не престават да работят.

Пастирите на северни елени в скандинавската страна споделят, че гледката и звукът на гигантските вятърни перки плашат животните им и нарушават вековните обичаи.

 Ефектът Грета: по какъв начин тя съумя там, където папа Франциск не можа Ефектът Грета: по какъв начин тя съумя там, където папа Франциск не можа

" Ние сме тук, с цел да желаяме турбините да бъдат съборени и законните права да бъдат зачитани ", сподели певицата и актриса Ела Мари Хаета Исаксен.

Енергийното министерство съобщи, че решението за окончателната орис на вятърните паркове основава правни проблеми и че се надява да се откри компромис.

Присъдата на съда не споделя какво би трябвало да се случи със 151 турбини, които могат да зареждат към 100 хиляди норвежки домове, или какво би трябвало да се случи с десетките километри пътища, издигнати за улеснение на строителството.

" Разбираме, че този случай е задължение за пастирите на северни елени ", сподели министърът на енергетиката и петрола Терье Асланд в изказване за Ройтерс.

" Министерството ще направи каквото може, с цел да способства за разрешаването на този случай и това да не лишава повече от нужното време ", добави той.

Собственици на вятърните ферми Roan Vind и Fosen Vind са немската Stadtwerke Muenchen, норвежките комунални компании Statkraft и TroenderEnergi, както и швейцарските компании Energy Infrastructure Partners и BKW.

" Вярваме, че министерството ще откри положителни решения, позволяващи ни да продължим производството на възобновима сила, като в същото време запазим правата на притежателите на северни елени ", съобщи Roan Vind ".

Компанията за комунални услуги BKW съобщи, че чака вятърните турбини да останат на мястото си, като бъдат въведени обезщетителни ограничения, гарантиращи правата на пастирите на северни елени.

През януари Грета Тунберг се появи на митинг против удължаването на разрешителните на въглищна мина в Германия и беше за малко задържана от полицията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР