Еко поговорки за превенция от замърсяването, по-чисти паркове и градини,

...
Еко поговорки за превенция от замърсяването, по-чисти паркове и градини,
Коментари Харесай

Табели приканват да пазим алеята по река Марица чиста

Еко поговорки за предварителна защита от замърсяването, по-чисти паркове и градини, виновни стопани на домашни любимци и площадки без фасове

Посланията " Почиствай след кучето си ", " Изхвърляй отпадъците и фасовете на избраните за това места " и " Пази чисто и събирай разделно ", разказано посредством еко-поговорки и цветни фигури и рисунки са изобразените на новите табели, които сложиха по алеята на река Марица. Това е следващата акция измежду жителите, на съдружие БГ Бъди деен, с която целят да бъде привлечено вниманието на хората към потребността от персонална отговорност в опазването на непорочност.

Табелите имат послания, които посредством силата на хумора, да предизвикат жителите да се замислят по тематиката за общата ни отговорност към градските пространства. Дизайните на въздействащите и занимателни знаци са определени от жури, откакто сдружението организира конкурс измежду дизайнери, студенти и хора на изкуството на тематики: „ Чиста градинка/парк ", „ Кучето е отговорност " и „ Фасове ". Aвтори на поставения дизайн са Александра Лиловска и Карина Дикова. Поставянето на забранителните табели на северния бряг на река Марица се реализира в партньорство с регион Северен - Община Пловдив.

Табелите бяха сложени наоколо до краткотрайната апаратура " Споделена градска мебел край река Марица ", ситуирана от северната страна (между мостовете на бул. „ Победа " и бул. „ Васил Априлов " ). " Всеки желае да живее в чист, спретнат и добре проведен град. Често вършим съпоставения с други европейски градове. Целият екип на БГ Бъди деен има вяра, че това е допустимо и тук. И зависи единствено и само от нас самите ", споделя Румяна Киризиева от екипа на сдружението- " Убедена съм, че с ясните послания, преплетени с комизъм ще влияем позитивно на хората и те ще се вслушват и преценяват с тях. "

Инициативата е част от дълготрайната стратегия на „ БГ Бъди деен " „ _МЯСТО България ", с която от сдружението се пробват да ангажират жителите да пазят чиста и красива градската среда. В изследване, което сдружението реализира през 2019-та измежду жителите на Пловдив, жителите декларират, че опазването на околната среда е доста значимо за тях - цели 68% настояват по този начин, само че за сметка на това тези, които на процедура постоянно събират отпадъците разделно в семейството си са единствено 27%. Подобна е обстановката и във връзка с търпимостта към замърсяването - към 60% са били очевидци на безсистемно изхвърляне на боклуци и опаковки, само че едвам малко над 4% показват, че постоянно вършат забележка на нарушителите.

Като част от програмата _Място България в Пловдив не престават да се случват още доста акции и начинания целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда - облагородяване на градски зони, почиствания, осъществяване на просветителни вечери за насърчаването на разделното събиране на боклуци и убеждаването им че преработването има смисъл, както и разнообразни събития, отдадени на устойчивия метод на живот. Това е втората акция по слагане на сходни пожелателни знаци, откакто първите бяха инсталирани по територията на парк Лаута през миналия месец.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР