Екипите на Спешна медицинска помощ в Бургаска област излязоха на

...
Екипите на Спешна медицинска помощ в Бургаска област излязоха на
Коментари Харесай

Фелдшери и шофьори на линейки в Бургас заплашиха с оставки

Екипите на " Спешна здравна помощ " в Бургаска област излязоха на сигнален митинг.

Започна и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването. Медиците и водачите на коли за спешна помощ предизвестяват, че има действителна заплаха от 10 октомври Бургас да остане без коли за спешна помощ, в случай че не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна.

По думите на Климентин Милчев, ръководител на локалната синдикална конструкция на Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) към КНСБ, казусът идва от груповия трудов контракт в бранш опазване на здравето, подписан с някогашния министър Асена Сербезова на 12 април тази година.

Според документа, възнагражденията на водачите на коли за спешна помощ се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Екипите на " Спешна здравна помощ " упорстват за диференцирано възнаграждение на категорията на трудовото заплащане, по-добри условия на труд и повишение на цената на ваучерите за храна, която съгласно КТД-то сега е 2 лв..

Според работещите в " Спешна помощ " след отпадането на коронавирус възнагражденията от 1000 лева, възнагражденията в бранша са обидно ниски. Заплатите на водачите на коли за спешна помощ са към 900 лева, а на фелдшерите към 1400 лева

„ Подписката е със период до 10 дни да се вземе някакво съществено решение за повишение на заплатите ни, категория труд. Ако няма отговор до 10 октомври, ще стартира всеобщо подаване на молби за овакантяване и прекъсване на робата ”, съобщи лекарски помощник Ренета Маджарова от ЦСМП-Бургас.

„ Протестираме за това, че няма действително нарастване на труда ни от финансова позиция, протестираме и за обществени придобивки. Можете ли да си визиите, че вземаме 2 лв. ваучър за храна за 12-часово дежурство ”, съобщи фелдшер Стойка Вълкова от филиала на ЦСМП в Карнобат.

„ Има филиали, където работата е лудница. В Китен и Приморско лятно време обслужваме към 130 000 души население и почиващи общо един екип - един фелдшер с един водач. Получавам 1360 лв. съществена заплата ”, сподели Вълкан Вълканов фелдшер в " Спешна помощ " в Приморско.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР