„Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати възможно най-бързо нотификация

...
„Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати възможно най-бързо нотификация
Коментари Харесай

Иванов: Максимално бързо ще изпратим нотификация до ЕК по Временната рамка в помощ на уязвимите сектори

„ Екипът на Министерството на земеделието ще изпрати допустимо най-бързо нотификация до Европейската комисия (ЕК) по Временна рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна. “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на Консултативния съвет по отглеждане на животни, който се организира през вчерашния ден в Министерство на земеделието.

По нея първичният предел за подкрепяне на стопанство е повишен от 35 000 евро на 62 000 евро. Средствата по нея са обезпечени с актуализацията на бюджета за 2022 година, в която са планувани спомагателни средства в размер на 468 700 000 лева предопределени за спешни ограничения за компенсиране на увеличените разноски на производството на земеделските стопани и по схемите за хуманно отношение за свинете и птиците.

Министър Иванов разяснява, че стопаните ще бъдат подкрепени по още две ограничения:

- по изключителната помощ за превъзмогване на последствията от военния спор в Украйна с бюджет 62 млн. лева, по която се поддържат стопани от секторите „ Свиневъдство “, „ Птицевъдство “, лозаро-винарския бранш и оранжерийното произвеждане на зеленчуци. Прием по мярката ще се организира в интервала 29 юли – 5 август т. година, като претендентите ще подават заявки в регионалните дирекции на ДФЗ. Помощта следва да бъде изплатена до 30 септември т. година

- по изключителна мярка в ПРСР, която разрешава на България да насочи до 5% от бюджета на Програмата за 2021 и 2022 година в поддръжка на наранени от рецесията земеделци от уязвимите браншове “.

Министърът напомни, че откакто Народното събрание гласоподава през днешния ден промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, по тази мярка към земеделските производители ще бъдат пренасочени 33 млн. евро. Той се ангажира незабавно след известието да бъдат проведени бърз банкет на документи и разплащане на средствата. „ Защитихме тази мярка пред Комисията с още 13 страни членки, защото земеделските производители се нуждаят от подкрепяне. Не е правилно, че по този начин се избавят средства по ПРСР, тъй като те можеше да отидат по други посоки “, посочи министърът. „ Работим на цялостни обороти, поради нуждата от това подкрепяне “, добави министър Иван Иванов.

„ Търсим рационални и смислени решения в поддръжка на земеделските производители “, разяснява заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев.

Участващите в Консултативния съвет браншови организации показаха мненията си по готвените ограничения, като реализираха единодушие да се работи оптимално бързо в поддръжка на земеделските производители.

Консултативният съвет разиска и квалифицирания план за изменение и допълнение на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, регламентиращ реда за систематизиране на пасищата, мерите и ливадите.

„ Летвата е вдигната високо, отпуснахме невиждано подкрепяне за земеделските производители - над 700 млн. лева национални и европейски средства ще бъдат изразходвани до края на годината”, сподели в умозаключение министър Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР