Екипът на Министерство на енергетиката ще окаже всяка подкрепа при

...
Екипът на Министерство на енергетиката ще окаже всяка подкрепа при
Коментари Харесай

Договорът с Боташ - гриф търговска тайна и тежки условия за прекратяване

Екипът на Министерство на енергетиката ще окаже всяка поддръжка при потребление на опцията за преразглеждане и предоговаряне на клаузи от съглашението. Това съобщи енергийният министър Румен Радев от трибуната на Народното събрание във връзка със  между " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ " съгласно признатата стратегия за работа на Народното събрание.

Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ " е с гриф комерсиална загадка . В него има съществени договорености за покупко-продажба на природен газ, който сега се договаря сред " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания, като има опция за предоговаряне и усъвършенстване на част от контрактуваното , изясни Радев.

Той уточни, че няма подписано съглашение или спомагателни ангажименти за междусистемна съгласуваност. Има подписан тристранен протокол, който включва страните " Боташ ", " Булгаргаз " и " Булгартраснгаз ", като е уречен избран потенциал на входна точка Странджа, разясни Радев, който отхвърли да разяснява размера на потенциала на количеството газ. При всички положения, енергийният министър е склонен, че диверсификацията включва благоприятни условия за постигането на по-добри цели и потребности.
 Енергийният министър гледа под лупа контракта с турската компания
Енергийният министър гледа под лупа контракта с турската компания " Боташ "

Целта е да се откри дали документа не е подписан при условия, ощетяващи българската страна

Обвързващите ни задължения в съглашението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ " не са малко, само че има и независимост - точно в нея се надяваме да реализираме по-добри условия по време на договарянето сега с турската компания, сподели енергийният министър. От думите му стана ясно, че моделът на ценообразуване не визира и не ощетява " Булгаргаз " .

Радев акцентира, че е транспарантен произходът на доставяния газ, срокът на съглашението е 2035 година, а изискванията за преустановяване - тежки . Споразумението не обхващало задължения във връзка с възможна интервенция на " Боташ " в газопреносната ни конструкция или тази обвързвана със предпазване, стана ясно още от думите на министъра.

Според него, когато се приказва за по-дълъг контракт би трябвало да се разясняват и избраните потенциали газ, които България би трябвало да получи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР