Екипът на дубайската имотна агенция Mira Estate има причина да

...
Екипът на дубайската имотна агенция Mira Estate има причина да
Коментари Харесай

Заможни руснаци подкрепят имотния сектор в Дубай

Екипът на дубайската имотна организация Mira Estate има причина да чества.

През първата половина на 2022 година компанията за първокласни парцели регистрира 100% нарастване на годишна база на продажбите на купувачи от Русия и други някогашни руски страни.

Имотните продажби на поданици на тези страни на компанията, която специализира в рускоговорящи клиенти, са се удвоили на годишна база до 2 милиарда дирхама, или 500 млн. $, съгласно прессъобщение на Mira Estate.

В бляскав нощен клуб в Дубай през май съветски имотни сътрудници от друга компания отварят бутилки с шампанско, с цел да отпразнуват рекордните комисиони от продажбите на техни сънародници в пустинния оазис. Жена заможен сътрудник съумява да генерира 4 млн. дирхама (1.08 млн. долара) комисиони единствено за три месеца, споделя пред CNBC неин сътрудник, поискал анонимност.

Смята се, че милиардерът Роман Абрамович, някогашен притежател на футболния клуб Челси и дълготраен съмишленик на съветския президент Владимир Путин, търси жилище на изкуствения остров Palm Jumeirah в Дубай.

Частният аероплан на Абрамович, на стойност към 350 млн. $, е блокиран в емирството от към четири месеца, откакто Министерството на правораздаването на Съединени американски щати утвърди конфискацията му.

Напливът на купувачи от Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело поддържа имотния бранш в Дубай след съветската инвазия в Украйна и последвалите наказания от страна на Запада.

И до момента в който доста страни постановиха наказания и пристъпиха към изземвания на активи на заможни руснаци, нанасяйки им многомилионни загуби в градове, като Лондон и Париж, ОАЕ остава отворена за бизнес.

Пазарът на парцели в Дубай сега е най-горещ от години, като продажбите нарастват с 45% на годишна база през април и с 51% през май.

След внезапния спад при започване на пандемията, лъскавият търговски център на ОАЕ регистрира устойчиво възобновяване, откакто предприе по-облекчен метод към COVID-19, до момента в който на други пазари към момента се постановяваха строги ограничавания.

ОАЕ даде нови благоприятни условия за визи за дълготрайни поданици и за гости, които ще работят отдалечено, подписа историческо съглашение за нормализиране на връзките с Израел, либерализира част от обществените си правила и мина от ислямския уикенд в петък и събота към обичайния в събота и неделя.

Решението да резервира неутралитет, до момента в който по-голяма част от богатия свят затвори вратите си за руснаци след нашествието на Владимир Путин в прилежаща Украйна през февруари, се отплати доста добре на ОАЕ.

Според ранглиста на имотната организация Betterhomes в Дубай, оповестена през април, руснаците са се изкачили с две места нагоре и към този момент са на пето място като купувачи на парцели в Дубай през първото тримесечие.

Базираната в Лондон Henley & Partners пък разгласява през предишния месец отчет, в който предвижда, че OAE ще бъде водещата дестинация за супербогаташи тази година, прогнозирайки, че ще се сдобия с 4 000 нови милионери.

Русия, в това време, пък ще се раздели с 15 000 милионери, съгласно изследването на компанията.

Вили на брега

Има също по този начин обрисувала се ясна наклонност какъв тип парцели избират руснаците.

“Основно първокласни парцели и най-много всичко, което е покрай морето,” споделя пред CNBC Тахир Маджития, ръководещ сътрудник в имотната организация в Дубай Prime Capital.

Купувачите търсят композиция от парцели, които да имат и отдават чартърен, както и за персонално прилагане, макар че множеството са за инвестиция, споделя Маджития. “Блокови покупко-продажби,” при които покупател придобива цялостен етаж или няколко етажа, са доста постоянно срещани. Един етаж в първокласна жилищна постройка коства приблизително сред 7 и 10 млн. $, макар че това зависи и от местоположението.

Руснаците постоянно са били измежду 10-те националности, които влагат най-вече в парцели в Дубай, споделя Маджития. От февруари насам обаче се регистрира скок, отбелязва той, допълвайки, че “някои от тези купувачи се освобождават от активите си в други страни и местят средствата в ОАЕ.”

Много съветски купувачи също по този начин заплащат в криптовалути, защото някои от водещите имотни организации в Дубай одобряват такива заплащания.

Обвинения за „ мръсни пари “

Борци против корупцията и законодатели упрекват Дубай в това, че е център за мръсни пари. Критикът на Кремъл Бил Браудър прикани емирството да бъде включено във финансов черен лист, а група членове на Европейския парламент през май упрекнаха ОАЕ, че улеснява “прането на пари в огромни мащаби,” призовавайки страната да глоби съветските олигарси, които са се преместили там.

Властите в ОАЕ са обещавали да се борят против противозаконните парични потоци, а страната ускорява промените си в опит да покрие интернационалните стандарти.

Междувременно стопанската система на страната процъфтява.

“Сигурен съм, че доста руснаци се пробват да решат проблемите си, само че в последна сметка, Дубай ще се облагодетелства от всяка рецесия,” декларира през март в изявление за CNBC локалният заможен магнат Хюсеин Саджвани.

“Ще бъда почтен с вас, тези наказания изнервиха доста хора,” споделя тогава Саджвани. “Ако някои вкара тук пари през банковата система законно и професионално, ние ще вършим бизнес с него.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР