Екип от канадски учени разкри защо хората нямат спомени от

...
Екип от канадски учени разкри защо хората нямат спомени от
Коментари Харесай

Разгадаха липсата ни спомени от ранното детство

Екип от канадски учени разкри за какво хората нямат мемоари от най-ранното си детство. Причината е, че в този интервал мозъкът се развива прекомерно бързо, с което изтрива всички мемоари.

Катрин Ейкърс, която е началник на канадското проучване, декларира, че мозъкът на хората в бебешката възраст се развива със скоростни темпове, което изтрива старите мемоари и ги замества с нови.

Проучването е оповестено в английския всекидневник Дейли Телеграф и като краен извод от него се показва, че множеството хора могат да основава мемоари едвам след 3-та си годишнина.

Повечето възрастни нямат или имат напълно малко мемоари отпреди третия си рожден ден.

Състоянието се разказва като детска амнезия и е особено и за други типове, освен за индивида. Според откривателите това положение може да бъде наречено неврогенеза, защото съгласно тях невроните имат основна роля в този развой.

При опитите учените са употребявали леки електрически шокове, с цел да обучат група лабораторни мишки да се опасяват от избрана среда. След това са им дали колела за тичане, тъй като тичането усилва генерирането на нови неврони.

 Спомени

След като върнали мишките в средата, от която е трябвало да се опасяват, учените открили, че тези, които тичали доста, били не запомнили страха си, до момента в който другите си спомняли сносно електрошоковете.

При втората част от опитите учените употребявали лекарства, с цел да забавят генерирането на неврони и открили, че по този начин спомените се резервират по-дълго.

Друга известна доктрина за неналичието ни на мемоари твърди, че хипоталамусът стартира да свързва фрагментите от информация, насъбрана досега почти сред две и четири годишна възраст и поради това не помним нищо до 3 години.

Нора Нюкомб на Университета Темпъл във Филаделфия счита, че тази липса на мемоари се дължи на обстоятелството, че в първите си години детето към момента опознава света към себе си.

Според теорията на Фройд детската амнезия същества поради потисната контузия след раждането.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР