Екип на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ Пълмед“ в

...
Екип на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ Пълмед“ в
Коментари Харесай

Първото за „Пълмед“ миниинвазивно лечение на коремна аорта извършиха съдови хирурзи

Екип на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „ Пълмед “ в Пловдив записа в портфолиото си първите две ендоваскуларни процедури за лекуване на аневризма на коремната аортата (EVAR). Съдовите хирурзи са употребявали щадящ лечебен способ на интервенция, който се реализира през артериите на краката с локална упойка и без огромни сечения.

Интервенциите бяха осъществени от доктор Николай Михайлов, началник на отделението, доктор Петър Славов, доктор Неделчо Атанасов и доктор Маргарита Тодева, под наблюдението на доцент Наделин Николов, шеф на Отделение по съдова хирургия в Националната кардиологична болница, какъвто е регламентът на НЗОК. През последната година лекари от тази конструкция на пловдивската болница минаха разширена подготовка и на практика курсове към Европейското сдружение по съдова хирургия. Именно по стандартите на тази европейска организация се направиха и първите интервенции.
-->
Проследяването на пациентите с нов скенер с контрастност, осъществено 30 дни след интервенцията, обективизира отличните резултати от интервенцията и неналичието на затруднения. Сега съдовите хирурзи от болничното заведение работят върху основаването и провеждането на скринингова стратегия за ранна диагностика на безсимптомни пациенти с аневризми на коремната аорта.

Ендоваскуларното протезиране на аневризмата набра известност в България през последните години, само че дълго време финансовата страна на процедурата бе по силите единствено на дребна част от болните. Това се промени, откакто НЗОК стартира да реимбурсира общоприетите устройства за ендопротезиране, което прави това лекуване налично, на процедура, за всички пациенти.

Специалистите напомнят, че аневризмата на коремната аорта е рисково положение, протичащо дълго време безсимптомно. Пациентът най-често получава първите недоволства едвам тогава, когато настъпи руптура - пръсване на разширената аорта. Това затруднение е обвързвано с огромна кръвозагуба, а над 50% от пациентите умират преди още да бъдат превозени до болница и оперирани.

Д-р Михайлов показва, че множеството безсимптомни аневризми на коремната аорта се откриват инцидентно при ехографско проучване на корема или скенер на стомах по отношение на други недоволства.

Вече седем години екипът на отделението прави рутинни отворени интервенции, както планови, по този начин и в незабавен режим, за лекуване на аневризми на аортата, като резултатите са доста положителни.

„ Класическото оперативно лекуване дава отлични резултати, само че е обвързвано с огромна отворена интервенция на корема, като за към 8% от възрастните и повредени пациенти съществува действителен риск по време на самата интервенция и дните след нея “, акцентира ръководителят на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „ Пълмед “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР