Египетските власти официално откриха още една спирка от “Пътя на

...
Египетските власти официално откриха още една спирка от “Пътя на
Коментари Харесай

Египет откри за посещение храм, в който е пребивавало Светото семейство


Египетските управляващи публично откриха още една спирка от “Пътя на Светото семейство в Египет ” - актуализирания храм “Света Богородица ” и манастира към него на възвишенията Габал ал Таир в област Миня, на 260 километра южно от Кайро, заяви в. “Ал Ахрам ”. Църквата е издигната от майката на римския император Константин Велики Елена през 328 година. 

След четири години на реституция и създаване на инфраструктура, свещеното за християните място още веднъж е отворено за поклонници и туристи. Храмът се издига върху Планината на птиците, каквото е смисъла на Габал ал Таир на арабски, откъдето се разкрива просторна панорама към долината на Нил с грижливо обработените й нивя и красиви палмови горички. 

Смята се, че Мария, Йосиф и дребния Исус са останали в Габал ал Таир в продължение на три дни. В търсене на леговище от жестокостта на Ирод Светото семейство прекарва в Египет няколко години, като изминава 3500 километра. 

Министърът на туризма и на паметниците на културата Халед ел Анани, който участва на церемонията по откриването, съобщи, че бягството на Светото семейство в Египет е трансформирало страната в едно от най-свещените за християните места в света. “Пребиваването на Светото семейство в Египет има огромно историческо и религиозно значение за египтяните. То дава на египетската коптска черква особено място измежду другите християнски църкви, ” означи Анани. 

Туристическото ведомство влага шестдесет милиона египетски лири в създаването на маршрута, който стартира от Северен Синай и доближава на юг до Асют, като включва двадесет и пет свети места в осем области. За възстановителните и строителните работи в Габал ел Таир са заделени 7,5 милиона лири. 

В края на май т.г. египетските управляващи откриха обновените манастири в долината Уади ал Натрун, където Светото семейство също е обитавало. Сред останалите спирки по маршрута им са Дървото на Дева Мария и църквата “Св. Сергий ” в Кайро и манастирът Ал Мухарак в област Асют, където Мария, Йосиф и Исус са живели в пещера повече от шест месеца. 

Египет има за цел “Пътят на Светото семейство ” да стане част от световната карта на религиозния туризъм. Осъществяването на плана стартира през 2018 година, след визитата година по-рано на папа Франциск в Египет и решението на Ватикана да разгласи страната за публична поклонническа дестинация. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР