Египетски археолози за първи път изследваха с компютърен томограф мумията

...
Египетски археолози за първи път изследваха с компютърен томограф мумията
Коментари Харесай

Археолози откриха 49 амулета в древноегипетска мумия на златно момче

Египетски археолози за първи път изследваха с компютърен томограф мумията на " златното момче ", известна от началото на 20-и век и откриха в нея 49 амулета от разнообразни скъпоценни материали, заяви ТАСС.
 
" Нашият разбор сподели, че тялото на мумията е украсено с 49 амулета, които са елегантно подредени на три реда в погребалния саван, както и вътре в тялото на момчето. Много от тези амулети са направени от злато, фаянс и разнообразни скъпоценни камъни. Тези амулети би трябвало да пазят притежателя си и да дават мощ на тялото му в отвъдния живот ", сподели Сахар Салим, професор в университета в Кайро, представен от пресслужбата на списание Frontiers in Medicine, разгласило публикация за откритието.

Мумията на " златното момче " е открита през 1916 година в едно от античните египетски гробища, датиращо от края на епохата на Птолемеите. Тя е на към 2000-2300 години, което я прави една от последните древноегипетски мумии, направени в сходство с главните правила и религиозни обреди на античните египтяни. Тя се съхранява в истинския си тип в Египетския музей в Кайро. 

Мумията е на младеж на възраст 14-15 години, умрял от естествена гибел. Той е от богато семейство, което се вижда от положителното положение на зъбите, неналичието на фрактури на костите и на други пострадвания, свързани с тежък физически труд, както и от богатата декорация на неговия ковчег и самата мумия, написа Българска телеграфна агенция. Учените са съумели да разпознават доста от най-важните знаци на античната египетска религия върху изображенията по амулетите, в това число " окото на Хор ", " възела на Изида ", както и талисман под формата на бръмбар скарабей, който заменя сърцето на умрелия. Според професор Салим и нейните сътрудници съществуването на огромен брой скъпоценни амулети, както и цялостното високо качество на мумията, демонстрира, че античните египтяни са ценели високо децата си.

Изследователите са употребявали получените томографски изображения, с цел да приготвят триизмерни копия на някои от амулетите, скрити в савана на мумията. Скоро те ще бъдат изложени дружно с мумията на " златното момче " в Египетския музей в Кайро.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР