Египет отвори ново чудо за туристиПостроена е в златната ера

...
Египет отвори ново чудо за туристиПостроена е в златната ера
Коментари Харесай

Фатална грешка създала Огънатата пирамида

Египет отвори ново знамение за туристи Построена е в златната епоха на Старото царство от фараона Снофру
 

През юли 2019 година египетските управляващи позволиха достъпа за туристи до едно най-големите чудеса на Египет - Огънатата пирамида. Тя се намира в царския некропол Дашур наоколо до Кайро. Напълно безвредна е и не се разрушава, увери египетското министерство на туризма и паметниците на културата в отговор на изявления в обществените медии. Уникалният археологически монумент може да бъде посещаван, а металните подпори по него не са нови, а са сложени през 2014 година. През 50-те години на предишния век археологът Ахмед Факи открива, че Огъната пирамида е заобиколена от комплекс от храмове, жилищни здания и пътища, скрити под изместващите се пясъци на платото Дашур, като някои от каналите са издигнати или добавяни по-късно. Според огромна част от археолозите огънатата пирамида е преход сред стъпаловидната пирамида на Джосер и пирамидите с равни страни. Забележителна линия на античната конструкция е непокътнатата в огромна част варовикова обшивка. Посетителите към този момент могат да влязат в близо 80-метров тунел, който води до две погребални камери.
-->
По този мотив " Стандарт " направи изследване и откри най-интересните обстоятелства за Огънатата пирамида - една от най-забележителните антични египетски структури:.

1. Най-старата в некропола Дашур

Тя е най-старата от пирамидите, издигнати в Дашур - кралски некропол в пустинята, ситуиран на западния бряг на р. Нил, който се намира на към 40 км южно от столицата Кайро. Огънатата пирамида е ситуирана най-южно по отношение на другите два известни древноегипетски обекта в региона. Там е некрополът Сакара, където се намира пирамидата на Джосер. А некрополът в Гиза е по на север и е знаменит с това, че там са двете най-големи пирамиди, строени в миналото - Великата пирамида на Хеопс и тази на Хефрен.

2. Построена е по време на Старото царство

Извитата пирамида е издигната по време на Четвъртата династия от Старото царство на Древен Египет. Старото царство е траяло от към 2686 година до 2181 година прочие н. е. Този интервал е прочут с царуването на великите строители на пирамиди, защото множеството от най-големите и най-известните от тях са издигнати през това време. Четвъртата династия на Древен Египет е траяла от към 2613 година до 2494 година пр.н.е. и се счита за " Златната епоха на Старото царство ". Изграждането на Огънатата пирамида стартира при започване на Четвъртата династия и приключва към 2600 година пр.н.е.

3. Фараонът, който я е построил, е построил голям брой пирамиди

Владетелят, който стартира построяването на огънатата пирамида, е създателят на Четвъртата династия - фараонът Снофру. Името му безусловно се превежда като " Хорус, господарят на Маат, ме направи съвършен ". Дълго е като пояснение, само че пък ненапълно ни дава индикация, че той е имал много високо мнение за себе си. Това най-вероятно е главната причина да се отдаде на огромни строителни планове като пирамидите и храмовете в Дашур! Сведенията за неговото ръководство варират, като източници настояват, че той е царувал 24, 30 или даже 48 години.

4. Огромна е по размери

Пирамидата на Снофру е един от най-големите строителни планове в историята от това време в Древен Египет. Въпреки че на пръв взор не наподобява толкоз огромна, нейните размери са внушителни. Има обща височина от 104,71 метра, като отличителната й извивка се намира на височина от 47,04 метра. Основата на пирамидата е с дължина 189,43 метра, което е съвсем колкото дължината на две футболни стадиони. Общият размер на огънатата пирамида е удивителните 1 237 040 кубични метра.

5. Как са я наричали античните

Въпреки че пирамидата в този момент е означавана като " Огънатата ", тя е имала напълно друго име в Древен Египет. Тогава тя е наричана " Южната блестяща пирамида " или " Снофру свети на юг ". Ясно е, че това се отнася както за фараона, по този начин и за обстоятелството, че варовикът, с който е украсена структурата, е блестял като ярка звезда, огряван от египетското слънце денем.

6. Бележи значим стадий в архитектурата

Тя е една от най-добре непокътнатите ранни пирамиди в Древен Египет, изключително като се има поради, че е издигната преди повече от 4600 години! Смята се за първия опит в историята да се построи пирамида с гладки страни. Всички предходни са били стъпаловидни - строени посредством плоски платформи, подредени една върху друга. За страдание нещо се обърква извънредно при градежа и се постанова да се направи промяна преди още да е издигната на половина. Това дава нейния неповторим тип и съвременнотой название.

7. Конструкцията е щяла да се срути, в случай че ъгълът не е бил изменен

Защо внезапно трансформират ъгъла от към 54р в основата на 43р над огъването? Докато заключението е най-вече нечиста сделка, има смисъл, че ъгълът е изменен, тъй като строителите са били изправени пред голям проблем по време на градежа. Ъгълът в основата най-вероятно е бил прекомерно стръмен и почвата не е била задоволително постоянна, с цел да издържи тежестта, заради което се е наложило той да бъде бързо изменен, с цел да се избегне сриването на структурата.

Най-доброто доказателство в поддръжка на тази доктрина е, че Снофру неотложно е наредил построяването на друга пирамида, в този момент наричана " Червената ". Конструкцията от нейната основа стартира под тъкмо същия ъгъл като горната секция на огънатата пирамида. Това значи, че Снофру е съумял да усъвършенства структурата на гладката пирамида на правилото проба-грешка. След като неговата пирамида в Мейдум се срутва и той едвам съумява да избегне сходна орис по време на втория си опит, най-сетне владетелят доближава до основаването на първата в света пирамида с гладки страни!

Както се вижда и на фотосите, Червената пирамида е изгубила съвсем всичките си гладки външни варовикови камъни. Такъв е казусът с съвсем всяка древноегипетска пирамида, като се изключи Огъната.

Един от най-забележителните обстоятелства за Огънатата пирамида е, че полираните варовици към момента са значително на мястото си, тъй като са били сложени с по-големи луфтове сред тях. Така е  избегнат негативният резултат от топлинното уголемение, разхлабващо камъните на корпуса, което улеснява отстраняването им - нещо, което е направено необятно, с цел да се употребяват камъните в други строителни планове.

9. Душата на фараона също е имала пирамида в региона

Докато Огънатата пирамида в началото е била издигната, с цел да приюти останките на Снофру, съпътстваща пирамида е била построена, с цел да бъде дом на душата му, наричана тогава " Ка ". Тази пирамида, която е издигната с пълен варовик, се намира наоколо на юг от основната пирамида и в началото е била висока 26 метра. Има дължина на основата от 52,8 метра и се издига под ъгъл малко над 44р, който е съвсем същият като на Червената пирамида. За страдание тази пирамида за душата не е непокътната толкоз добре колкото нейната по-голяма посестрима!

10. Има два метода да се влезе

Главната пирамида има два входа. Единият е много невисок от север, който води в камера, ситуирана под равнището на земята. Другият е доста по-високо на западната фасада на пирамидата. И двете камери имат покриви с подпори, а камерата от северната страна има тясна връзка с прохода, водещ до западната камера.

11. Огромен път свързва пирамидата и храма към нея

Въпреки че Огънатата пирамида наподобява ситуирана в необитаем пейзаж, тя е била обвързвана с другите структури в некропола Дашур посредством голям път. Той свързва пирамидата с близкия храм, от който до наши дни са непокътнати единствено фрагменти. Пътят е бил напълно павиран с варовикови блокове и ограден с ниска варовикова стена.

12. Всичко в близост е човешко каузи

Един от най-завладяващите обстоятелства за Огънатата пирамида е, че цялата област, която заобикаля структурата, може да е била голяма озеленена градина. Самата пирамида е ситуирана на издигнато плато, което наподобява е основано от човешка ръка. Огънатата пирамида е издигната надалеч от други структури и е сложена на плато, като че ли е на фундамент, което показва нейната значимост. Смята се, че това е направено, с цел да се подчертае силата на фараона Снофру в тези антични времена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР