Ефективните ограничения за позволените допустими норми на замърсяване от въглищните

...
Ефективните ограничения за позволените допустими норми на замърсяване от въглищните
Коментари Харесай

Как намаляването на въглища спасява животи

Ефективните ограничавания за разрешените възможни правила на замърсяване от въглищните централи могат да спасят хиляди животи всяка година. Въпреки това повече от половината въглищни централи в Европа работят с „ позволение да замърсяват “ над допустимите правила, избрани в европейското законодателство. Това демонстрира новият отчет „ Да повдигнем тъмния облак над Европа: Как намаляването на въглищата избавя животи “, оповестен през днешния ден от неправителствените организации Европейски бюро по околна среда, Алианс „ Здраве и Околна среда “ (HEAL), CAN – Европа, европейския политически офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) и Sandbag.
 
Докладът демонстрира по какъв начин подобряването на екологичното показване на европейските въглищни централи може да избави 20 000 живота на година. Чрез определянето и използването на правила за замърсяване, които са в сходство с най-хубавите, приети от промишлеността, тествани и прилагани технологии, на годишна база броят на преждевременните смъртни случаи, породени от горенето на въглища, може да бъде понижен от 22 900 до 2 600.
 
Проучването също по този начин установи, че настоящото законодателство не съумява да подсигурява предопределените изгоди за здравето, тъй като се дават специфични изключения, които разрешават да се отделят нездравословни излъчвания над съгласуваните „ безвредни “ равнища. В момента повече от половината от въглищните централи в Европа имат „ позволение да замърсяват “ над нормите, избрани от Директивата за индустриални излъчвания.
 
Според отчета 6 от 11 български централи на въглища също се възползват от опцията да употребяват дерогации да замърсяват над избраните правила. Това кореспондира на 30% от общите въглищни мощности в страната и на 120 преждевременни смъртни случая. Приемането на по-стриктни стандарти в съпоставяне със в този момент настоящите ще до понижаване на на половина на преждевременните смъртни случаи (от 340 на 160) и на здравните разноски от 930 млн. евро на 430 млн. евро.
   
„ Отговорните български управляващи не са дейни при обмяната на информация. Минималното присъединяване на българските представители в процеса при преразглеждане на референтните документи постоянно е било за да защитят замърсителите. Въглищата са изиграли своята роля в енергийната система на страната. Време е към този момент страната да спре с изкуственото поддържане на живота на въглищната промишленост и да предприеме ограничения за равномерен и неусетен преход към една децентрализирана система, основана на 100% възобновима сила, “ разяснява Теодора Стоянова от българския офис на „ Грийнпийс “.
 
Преди края на годината, Европейският съюз и страните-членки ще имат опцията да одобряват усъвършенствани стандарти за екологично показване, тъй наречените „ преразгледаните референтни документи за установяване на най-хубавите налични техники за огромни горивни съоръжения “.  Чрез приемане на тези стандарти и използването на ефикасни ограничавания на замърсяването от въглища, може да се реализира действителен прогрес в възстановяване здравето на хората в Европа. Процесът по преразглеждането на тези референтни документи (т.н. „ Процесът от Севиля “) към този момент се отсрочва с повече от две години. Това отсрочване е довело до 5600 предотвратими преждевременни смъртни случая и обща здравна сметка в размер на повече от 15,6 милиарда евро.
 
Здравни експерти също показват поддръжка за отчета. „ Замърсяването на въздуха убива. Експерти в болесттите на дихателните пътища и белия дроб желаят да видят незабавни ограничения. Бездействието не може да бъде целесъобразно, когато става дума за човешкото здрави и живот. “, разяснява проф. Берт Брунекрийф от Европейското респираторни сдружение.  
 
Не съществуват техники, които изцяло да отстранен нездравословните излъчвания, отделяни при горенето на въглища. В същото време въглищните централи са виновни за 18% от общото количество парникови газове отделяни в Европа. Повдигането на тъмния облак на Европа изисква цялостното прекъсване и изваждане от употреба на въглищните централи, за сметка на устойчивите възобновими енергийни източници и пониженото енергийно ползване.
 
Пълният отчет и данните за България (на английски) можете да намерите на страницата на „ Грийнпийс “-България.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР