Едва 300 лв. са реализирани по Закона за меценатството за

...
Едва 300 лв. са реализирани по Закона за меценатството за
Коментари Харесай

Радев: Едва 300 лв. са реализирани по Закона за меценатството през 2021 г.

Едва 300 лева са осъществени по Закона за меценатството за цялата 2021 година Това заяви президентът  Румен Радев по време на галавечерта „ Хоризонти “, отдадена на тематиката „ Култура и развито общество “.

„ Направих една информация преди довечера за резултатите от Закона за меценатството. Приет е 2005 година До момента по него са осъществени 6 800 000 лева за всички тези години, като за предходната година – цялата 2021 г., по този закон са осъществени едвам 300 лева “, сподели президентът. Той добави, че законът би трябвало да се премисли, тъй че бизнесът да влага в културата. „ От тези близо 7 милиона лева досега за 15 години, множеството от тези пари, в голямата си част, са дарени от физически лица, а не от юридически. Това значи, че този закон във връзка с бизнеса не работи “, сподели Румен Радев.

В откриващата си тирада президентът разяснява, че развито общество може да се реализира единствено в случай че се гледа на културата като едно общо пространство. „ Това пространство се състои и от обучение, и от просвета, и от технологии. Това е пространството, което кара хората, населяващи една територия, да се трансфорат от население в народ, в нация. Когато даже детайл от това пространство е в крах, то неизбежно влече цялото общество към крах “, сподели президентът, под чийто патронаж се организира „ Хоризонти “.

Галавечерта бе открита от притежателя на списанието Александра Мирчева, а модератор е писателят Георги Бърдаров.

Специален посетител на „ Хоризонти “ е испанският мъдрец, мъдрец и драматург Хавиер Гома Лансон, който изнася сказка на тематика „ Култура и развито общество: Как подпомагането и вложението в просвета повлиява върху развиването на бизнеса и обществото като цяло “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР