Едри банки от Уолстрийт са казали на щатските законодатели и

...
Едри банки от Уолстрийт са казали на щатските законодатели и
Коментари Харесай

Уолстрийт е против изключването на Русия от SWIFT

Едри банки от Уолстрийт са споделили на щатските законодатели и на администрацията на президента Джо Байдън, че изключването на Русия от системата за финансово уведомяване SWIFT ще има необятен дълготраен негативен резултат, който може да навреди на световната стопанска система и да подкопае задачата на наказванията, настояват осведомени с въпроса лица.

Кредитни колоси като " Джей Пи Моргън Чейз " и " Ситигруп " са предложили на Вашингтон да приложат други типове наказания, с цел да санкционират Русия поради нахлуването в Украйна. Други банки с по-дребни интернационалните интервенции са по-отворени за мярката и я считат за по-управляема.

Противниците на концепцията предизвестяват, че изключването на Русия от световната система, през която минават по 42 млн. известия дневно и която е витално значима за някои от най-големите международни финансови институции, може да докара до ответен удар като качи още повече инфлацията, задълбочи връзките сред Русия и Китай и извади финансовите транзакции от надзора на Запада. Тя може да насърчи и основаването на опция на SWIFT, което би заплашило короната на американския $.

Въпреки че не изключват даже най-драстичните финансови санкции, публични представители на Белия дом са признали, че не обмислят съществено опцията SWIFT към този момент, тъй като тя би изключила целия търговски продан с Русия, в това число продажбите на сила. Подобна мярка може да има надалеч по-широки последици: евентуална енергийна рецесия в Европа и разрушение на виталния стандарт на елементарните руснаци - сюжет, който политиците не желаят да позволен.

Досега от SWIFT е изключван само Иран през 2012-а като част от ограниченията за въздържане на нуклеарната стратегия на Ислямската република. 

Дебатът раздели демократите и републиканците в сенатската комисия за интернационалните връзки, създали конкурентни оферти за санкционирането на Русия за експанзията й. Проектът на демократите, импортиран от ръководителя Боб Менендес, дава мандат на президента да наложи наказания на системите за финансова информация, в това число на SWIFT. Републиканската оферта, импортирана от сенатор Джим Риш, включва втори кръг наказания на банките, само че не визира SWIFT. Сенаторът е пояснил за кореспонденти, че Вашингтон няма право да изключва еднолично Русия от интернационалната система. Докато последващите ограничения против съветските банки, които де факто санкционират всички институции, работещи с тях, ще реализиран стремежи резултат и ще " затворят съветското стопанство ".     

Байдън също е склонен, че Америка не може да изключи Москва от SWIFT без единодушието и на другите членове на мрежата. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте съобщи на 25 февруари, че страната му поддържа сходна наказателна акция против Кремъл.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР