Еднорогът е едно от най-красивите същества в митологията. Най-често е

...
Еднорогът е едно от най-красивите същества в митологията. Най-често е
Коментари Харесай

Само девственица може да опитоми еднорог

Еднорогът е едно от най-красивите същества в митологията. Най-често е описван като елегантен бял кон с дълъг и лъкатушен рог на челото. Еднорогът има вълшебни лечебни свойства.

В историческите източници на западните нации еднорогът е упоменат за пръв през през 398 година преди Христа от гръцкия историк Ктесиас. Той записвал разкази на пътешественици. Те описвали еднорозите като диви магарета, само че огромни колкото коне, с бяло тяло, пурпурни глави, тъмносини очи и дълъг към половин метър рог на чело. В творбите си Ктесиас е нарекъл красивото създание Моноцерос, което значи " един рог ".

 Само девица може да опитоми еднорог

Едно от вълшебните свойства на еднорога е да познава дали водата в бунар или различен източник не е отровна. Ако тя е смъртоносна, еднорогът може да я пречисти. Древните владетели пък вярвали, че в случай че пият вода от бокали, направени от рог на еднорог, са предпазени от отравяне.

Въпреки че на външен тип наподобяват благи и спокойни създания, еднорозите в действителност са буйни и необуздани. Много мъчно могат да бъдат укротени. Според легендите единствено девствена госпожица може да укроти красивото митично създание.

Ръкописи от ХІІ век, представляващи наръчници за лов на еднорози, поучават по какъв начин да ловуват еднорози. Удобният миг да бъде отсечен чудодейния рог е когато животното заспи в скута на девственицата.

В другите култури еднорогът е бил прочут по разнообразни наименования. В китайските текстове, да вземем за пример, се загатва за Килин. Той има тяло на елен, опашка на бик и копита на кон. Рогът му е от плът и е мек за разлика от европейския еднорог.

Килинът ражда единствено, в случай че Китай се ръководи от добър държател. Но и при гибелта на популярен влъхва. Всъщност раждането на дребния еднорог китайците са приемали като предсказание, че ги чака нов популярен император на страната.

В Япония еднорогът се назовава Кирин. Той се движи извънредно грациозно, внимавайки да не смачка и най-малката тревичка. Еднорогът от японските митове е затрупан с люспи.

В арабските легенди пък красивото създание е познато като Каркадан. Любимото му занятие било да наниже на рога си няколко слона и да се разхожда с тях, до момента в който не се трансфорат в скелети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР