Едномесечна информационна кампания, насочена към грижата за сърцето, ще се

...
Едномесечна информационна кампания, насочена към грижата за сърцето, ще се
Коментари Харесай

Измерват сърдечносъдовия риск в 6 града у нас |

Едномесечна осведомителна акция, ориентирана към грижата за сърцето, ще се организира в лечебни заведения в шест регионални градa в страната. Тя се провежда от " Байер България " и ще протече под надпис " Обичам живота си ".

Целта на самодейността е всеки, който желае, да ревизира своя сърдечносъдов риск и до каква степен е заплашен от настъпване на инфаркт или инсулт.

Кампанията ще се организира от 26 октомври до 19 ноември в Диагностично-консултативни и медицински центрове в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Бургас . В обособени зони в здравните заведения особено подготвени за задачата хора ще правят оценка сърдечносъдовия риск на искащите въз основата на информация от отговорите на четири къси въпроса и от измерени стойности на кръвното им налягане. Тези, за които се откри, че са с висок или доста висок сърдечносъдов риск, или са претърпели сърдечносъдов случай в предишното, ще получат брошура с потребна информация.

Консултациите ще се правят без авансово записване при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. (Пълният график към ситуацията на 26.10.2020г, с дати, местоположения и часове можете да видите в атачмънта.)

Сърдечносъдовите болести са водеща причина за заболеваемост и смъртност в международен мащаб. Според статистика на Световната здравна организация всяка година от разнообразни сърдечносъдови болести умират към 17 млн. души. По данни на Министерството на здравеопазването в България сърдечносъдовите болести са водеща причина за смъртност като на всеки трима души двама умират от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна непълнота.

Рисковите фактори са разнородни и засягат хора от разнообразни възрастови групи. Основните са свързани с неприятен хранителен режим и затлъстяване, тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол, слаба физическа интензивност и едва придържане към лечения, когато има предписани такива.

Медицинските експерти са безапелационни, че в случай че хората знаят какъв е сърдечносъдовият им риск, могат да подхващат дейности, с цел да го понижат или даже да предотвратят настъпването на сърдечен случай. Ключова за предварителната защита на сърдечносъдовите болести е смяната в метод на живот - прекосяване към здравословен хранителен режим, отричане или понижаване на тютюнопушенето и повишение на двигателната интензивност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР