Едно от най-важните задължения на онлайн търговците е да предоставят

...
Едно от най-важните задължения на онлайн търговците е да предоставят
Коментари Харесай

Какви са задълженията на онлайн търговците към потребителите

Едно от най-важните отговорности на онлайн търговците е да дават авансово нужната информация на потребителите за стоката, която ще купят. Тя рябва да е допустимо най-подробна, с цел да им помогне да създадат осведомен избор при покупката и да не им се постанова да упражняват правото си на отвод на съображение, че не са разбрали нещо или по някакъв метод се се заблудили за стоката.

Това сподели Христо Трендафилов от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по време на уебинар " Предизвикателствата пред онлайн магазините ". Форумът е проведен от Българската търговско-промишлена палата и Европейския потребителски център.

По думите му значимо е да се дадат основите характерности на стоката. Важна за потребителите е и информацията кой търговец стои зад онлайн продажбата, което е изискване за доверие сред продавача и купувача, а и улеснява работата на КЗП. За задачата е належащо да бъде посочен адрес на търговеца, телефонен номер, е-поща и други средства за онлайн връзка, които подсигуряват на купувача, че може да съхранява кореспонденцията си с търговеца. Също по този начин е належащо да има информация за адреса на търговеца, от който той реализира стопанската си активност, в случай че има физически обекти.

Тежестта за доказване на осъществяването на обвързване по доказване на даването на информацията се носи от търговеца, уточни специалистът. От КЗП поучават търговците тази информация да се дава на едно място, с цел да не би трябвало потребителят да отваря голям брой раздели, с цел да сглоби цялата картина.

 istock istock
Потребителят би трябвало да е наясно за всички разноски, които му предстоят, включително и за цената на доставката. Купувачът би трябвало да е известен, че има право на отвод, което е значимо и за търговеца, тъй като едно от следствията за продавача, в случай че няма такава информация,  е че от 14 дни срокът за отвод става една година и 14 дни, разяснява специалистът. Формулярът за отвод също би трябвало да е качен на място, на което потребителят да може да го откри.

Потребителят авансово би трябвало да знае за чия сметка е връщането на стоката. Например, в случай че търговецът е решил, че това ще е за сметка на купувача, той би трябвало да го е уведомил за това авансово, тъй като в случай че не го е направил, този разход си остава за негова сметка, разяснява специалистът.

Важно е на потребителя да се подсети, че има законова гаранция на стоката, която купува, уточни Христо Трендафилов.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център подсети, че право на потребителя е да реши дали да ангажира законовата или комерсиалната гаранция, като търговецът не може да  откаже да удовлетвори законова претенция с мотив, че производителят или различен търговец е дал комерсиална гаранция.

Срокът на законовата гаранция е две години, а на комерсиалната - най-малко две години. За законовата гаранция е виновен търговецът, а за комерсиалната - производителят, вносителят или търговецът.

Експертът показа някои значими разпореждания на Закона за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули, съгласно които, когато производителят или търговецът е дал комерсиална гаранция на стоката и удовлетворяването на рекламацията се прави посредством замяната й с друга, търговецът е задължен да резервира на потребителя първичните гаранционни условия. Когато рекламацията се удовлетворява посредством ремонт на стоката, осъществените поправки се отразяват в гаранционната карта и срокът на ремонта се прибавя към гаранционния.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР