Заради проблема със загубите на вода от водоснабдителните системи 60%

...
Заради проблема със загубите на вода от водоснабдителните системи 60%
Коментари Харесай

60% от водата не достига до потребителите

Заради казуса със загубите на вода от водоснабдителните системи 60% от подадената вода не доближава до потребителите. 

Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов. Сдружението провежда през днешния ден интернационална конференция във връзка със Световния ден на водата, който се отбелязва на следващия ден, 22 март.

В международен мащаб от ден на ден се приказва за засушаването. В България този проблем не се усеща толкоз осезателно, само че ние би трябвало да пестим нашия воден запас, разяснява още Иванов. Световният ден за водата е мотив да помислим за това какъв брой скъпа е водата и по какъв начин да я опазим. В асоциацията се стремим към връзка с институциите, към разговор, с цел да търсим решения на проблемите. 

Загубите на вода по ВиК системата тук-там е и над 90%, разяснява по време на конференцията министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. В България не ценим водата, отнасяме се с нея безобразно, сподели той. Чешмяната вода на доста места е добра, тя има 100 пъти по-малък въглероден отпечатък, съобщи министърът в оставка и прикани да се понижи потреблението на вода в пластмасови бутилки.

 istock istock
Фокус на събитието бе подложен върху поддръжката на нововъведенията за ръководство на водните запаси и ръководството на плавателните реки. Зам.-министърът на нововъведенията и растежа в оставка Георги Ангелов разяснява стремежът на България да има по-сериозна роля в Европейската галактическа организация (ЕКА). Девет години има оповестени процедури за планове и България е взела участие със 127 оферти, от които 47 са сполучливи, сподели той. Интересно е, че сега излязоха нови благоприятни условия, свързани с ЕКА по линия на НАТО, разяснява също Ангелов. И разясни, че става въпрос за планове, които „ се отварят “ към цивилни приложения за Космоса, които могат да са свързани с екологията, да вземем за пример.

Космическите технологии оказват помощ за това да се схванат по-добре процесите на Земята, уточни Микеле Йапаоло, формален представител на Европейската галактическа организация. Той даде образец с метеорологичните спътници. Има действия, които са ориентирани към изследване на реките също, означи специалистът.

Опита за изследване на реките показа Божидар Янков от Изпълнителната организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “. Той акцентира, че река Дунав е интернационална река и е международно благосъстояние. Изключително отговорно гледаме на ръководството на корабоплавателния път, увери той. И направи отпратка към мотото на конференцията „ Просперитетът и мирът разчитат на водата “, като открои, че Европейската комисия има самодейност за коридори на солидарността за обезпечаване на транспортен кулоар. който да подкрепи преноса на артикули и първични материали от Украйна по река Дунав.

По мотив обстановката в Украйна министърът в оставка Юлиян Попов сподели, че до 3600 са водните спорове. Той загатна случая с взривяването на бент. „ Нова Каховка “, с който се е сблъскал при започване на мандата си в Министерството на околната среда и водите предходната година.

По случай Световния ден на водата при започване на събитието бяха връчени и премиите от фотоконкурса „ Красотата на водата “.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР