Едно от най-важните последствия от военната операция на Анкара в

...
Едно от най-важните последствия от военната операция на Анкара в
Коментари Харесай

Операцията в Сирия консолидира партиите в Турция

Едно от най-важните последици от военната интервенция на Анкара в сирийския Африн е, че дълготрайната поляризация на политическите партии се стопи. С изключение на прокюрдската Партия на демократичните нации /ПНД/, всички партии оповестиха ясно безусловната си поддръжка за решението на държавното управление, разяснява през днешния ден във в. “Хюрриет “ известният публицист Дениз Зейрек.

Вчера водачът на основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу се срещна с премиера Бинали Йълдъръм. Преди и по време на старта на интервенцията „ Маслинова клонка “ той бе в Германия и незабавно след идването си в Анкара отиде на диалога, само че отхвърли да разкрие всички елементи от него.

„ Йълдъръм ни осведоми за всичко през цялото време. Бях в Германия преди да стартират военните дейности, той ме потърси по телефона. На вчерашната среща ме уведоми в детайли за хода на интервенцията. Благодари ми за поддръжката “, споделя Кълъчдароглу пред създателя. Запитан каква е позицията му за „ Маслинова клонка “, той показва: „ Това е народен проблем. Става дума за сигурността на държавните граници. Ето за какво поддържаме това решение. Нашата поддръжка е значима и във връзка с самочувствието и мотивацията на армията ни “.

Въпреки острите рецензии на президента Реджеп Ердоган към него самия, които стартират с подигравателното „ Бай Кемал “, Кълъчдароглу акцентира нуждата от поддръжката в този момент.

„ Ердоган има някаква фикс идея към Кълъчдароглу. Но аз към този момент въобще не виждам на това съществено. Армията ни навлезе в Африн. И ние заявяваме намерено поддръжката си, тъй като има проблеми по границата ни и това е народен проблем. Неморално е този проблем да се употребява интервенцията като трамплин за катурване на гласуването при идните избори и за правене на вътрешна политика. А Ердоган даже изпитва безпокойствие от декларираната наша поддръжка “, прецизира опозиционният водач.

Той предвижда, че Русия ще продължи да се преценява и да поддържа Турция, тъй като Москва поддържа уравновесена политика по отношение на Съединени американски щати и за този баланс съдействието й с Анкара е доста значимо. А и до момента в който не получи предстоящото от Вашингтон, ще държи единствено Турция до себе си, заради това ще продължи до дъно да поддържа Анкара. Според него даже всичко в Сирия да е под контрола на Русия и Башар Асад да не успее да се изправи, това би предизвикало проблем. Асад бе осведомен с писмена декларация от Русия, това е първият дипломатически документ, с какъвто някой се обръща към централен престиж, разяснява Кълъчдароглу. Той напомня, че Асад се бе заканил да унищожи турската авиация, само че на процедура се задоволи единствено с неоправдателно изказване.

„ Както виждаме, интервенцията в Африн отваря нов интервал в връзките сред Турция и режима на Асад. В Анкара наподобява, че след Русия, Асад получава и поддръжката на Съединени американски щати и е видно, че това ще продължи още. Вече обаче не може да се пренебрегва позицията на Асад и това проумяха и на най-високо ниво у нас “, показва Кълъчдароглу.

Едно от най-важните изказвания за интервенцията в Африн пристигна от Съединени американски щати, продължава създателят на текста Дениз Зейрек. Държавният секретар Рекс Тилърсън загатна, че Америка е отворена за желанието на Турция да сътвори безвреден кулоар в Северозападна Сирия. Ако това се осъществя, ще бъде допустимо да се приказва за кулоар за Свободната сирийска войска от Джераблус до региона на Хасса в турската провинция Хатай с поддръжката на въоръжените сили на Турция. Но до момента в който интервенцията в Африн е в ход, директно на юг от града се развива друго събитие. Армията на Башар Асад е завзела летището Абу Духур и близките селища, регион, който измежду основните места, следени от опозицията в западната част на Алепо. В същото време съветските самолети не престават да бомбардират Идлиб и покрайнините, и армията на Асад е принудена да се пренасочи натам. Докато Турция е заета с интервенцията в Африн, евентуално е Асад да възнамерява завземането на Идлиб и да подчини на своя надзор Свободната сирийска войска, подкрепяна от Турция и да я тласне към Северния кулоар.

Ако Русия продължи поддръжката си за този развой, в следствие картата на Сирия може да се окаже раздрана на три елементи – на север, изток и запад. Това би могло да докара до трите стълба на политическите договаряния, които предстоят в Женева. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР