Една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да

...
Една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да
Коментари Харесай

Липсва една трета от асфалта на Северната тангента, ще е нужен основен ремонт

Една трета от заложения по план асфалт, който би трябвало да е 20 сантиметра, липсва в главния асфалт на Северната скоростна дъга на София. Това разгласи служебният министър на районното развиване Иван Шишков по време на инспекция на положението на пътя.

По време на инспекцията са били взети две проби от настилката. " Това, което виждате сега, е 14 сантиметра, липсва част от пътя ", означи министърът и посочи, че " най-вероятно има изключителни проблеми и с основата ".

 На На " Хемус " от София до Яна е вложен по-малко асфалт, откри инспекция

От своя страна шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Венцислав Ангелов посочи, че ще се създадат и спомагателни сондажи на сектора, с цел да се види какво е моментното положение на основата на пътя в насипната част. По думите му пътят не е рисков, само че има по-кратък експлоатационен интервал на сектора.

По думите на министъра този сектор ще се нуждае от главен ремонт, който щял да е за сметка на страната. Тангентата е отвън гаранция, а мостовото оборудване там, което също ще бъде тествано, към момента е в гаранция.

В отговор на въпрос министърът посочи, че проверяваният през днешния ден сектор е определен поради множеството кръпки по него и добави, че по подобен метод е била направена инспекция и на автомагистрала " Марица ".

 " Тракия ", " Хемус " и " Марица ": издигнати са 668 км, от тях 100 км са за главен ремонт (коригирана)

Анализите на днешните проби се чака да са подготвени до 15 дни. Още към месец ще се вършат сходни инспекции и на други пътни сектори.

За строителството на скоростния път, който е дълъг 17 км и който минава край северните околности на София, бяха изразходвани 220 млн. лева На 30 декември 2015 година министър председателят тогавашният министър председател Бойко Борисов отряза лентичката на 13 километра от Северната скоростна дъга, а на 28 април 2016 година цялата права беше пусната два месеца предварително.

Строители на пътя бяха консорциум от добре познати пътни компании - " Водстрой 98 ", " Хидрострой ", " Пътни градежи Велико Търново ", " Пътинженерингстрой " и " Пътстрой Бургас ".

 Кабинетът отпусна 438 млн. лева за пътните компании, ремонтирали по времето на ГЕРБ Кабинетът отпусна 438 млн. лева за пътните компании, ремонтирали по времето на ГЕРБ

Освен това по думите на шефа на АПИ инспекциите на автомагистрала " Марица " са посочили, че част от главната структура и асфалтовите пластове на настилката са отвън нормите, аналогични са и резултатите от проба на автомагистрала " Хемус " - сектора от София до гара Яна.

" Преди да сме построили половината автомагистрали, в този момент би трябвало да ремонтираме тези, които сме построили последните седем-осем години ", разяснява Шишков.

Той заяви, че предходната седмица е била направена инспекция на ремонта на пътя Самоков - Ихтиман, като добави, че направеното не дава отговор на никакви правила. Министърът подсети, че за тази активност е платено по решение на Народно събрание, когато се заплатиха на всички поправки на пътища без разбор на това кои са съществени и кои са настоящи, като особено за този път са платени 3,5 млн. лв. от предходния постоянен кабинет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР