Една странна история вече 10 дни затъва в информационния поток

...
Една странна история вече 10 дни затъва в информационния поток
Коментари Харесай

Тялото на руски шпионин е изнесено от Берлин в Русия, преди медиите да разберат

Една странна история към този момент 10 дни затъва в осведомителния поток - за млад мъж, паднал от прозореца на съветското посолство в Берлин. Падането му се е случило в 7.20 ч. сутринта. Тялото е намерено на 5 минути пешком от Бранденбургската врата. Местната полиция не може да проверява случая, съветската страна го дефинира като " драматичен трагичен случай ", а в Берлин считат, че починалият е бил съветски сътрудник, написа " Свободна Европа ". Спорно е кое е по-важно в тази история - дали " рухването " или мълчанието, което следва след него. Да стартираме от първото.

Падането от прозорец рано сутринта

Инцидентът се случва на 19 октомври. Берлински служители на реда, охраняващи постройката на съветското посолство намират тялото на млад мъж на тротоара и викат кола за спешна помощ. Но опитите да върнат мъжа към живота не оказват помощ. Германските управляващи не оповестяват за случая. За него се схваща от обява на списание Шпигел от 5 ноември, която се базира на анонимни източници от немските служби за сигурност.

В обявата написа, че мъжът е на 35 години и е бил втори секретар в съветското посолство. Бил е открит тъкмо под прозорците на една от постройките на посолството на ул. Беренщрасе. Полицаите са приели, че става дума за рухване от високо намиращ се прозорец. Сградата е четириетажна. Русия не е разрешила на немските управляващи да извършат аутопсия. Тялото на мъжа е било пренесено в Русия преди да излезе обявата на Шпигел. Руската организация ТАСС оповестява, че в Москва се водят следствени дейности. Германското външно министерство и съветското посолство удостоверяват информацията за смъртен случай, само че не дават детайлности. Германия не може да проверява гибелта поради дипломатическия статут на жертвата. Тя няма и достъп до вътрешността на постройката.

Кой е починалият мъж

Загиналият се споделя Кирил Жало. Той е наследник на Алексей Жало - началникът на това Второ ръководство в съветските секрети служби, което беше посочено от група проверяващи медии като уредник и реализатор на отравянето на опозиционера Алексей Навални с Новичок. По-късно следствията прибавиха и имената на други жертви на същата конструкция, измежду които поетът Дмитри Биков и опозиционерът Владимир Кара-Мурза. Официалното име на тази държавна конструкция, ръководена от бащата, е Управление по отбрана на конституционния строй към Федералната работа за сигурност (ФСБ). Неофициално на съветски го назовават " Двойката ". Всичко това - името на починалия и роднинската връзка - стана ясно от следствие на лондонския Bellingcat и съветския The Insider. Те откриват кой е бащата на младия мъж по регистрациите на колите им, в които е вписан един и същи адрес на двамата в Москва, а по-рано и в Ростов-на-Дон.

" Падналият от прозореца " в действителност е сътрудник

Кирил Жало е работил за съветските секрети служби под дипломатическо прикритие, написа Шпигел, като се базира на свои източници от немските служби. Постовете, които той е заемал в последните години, дават отговор на най-често употребяваните прикрития за подобен тип активност - освен в Русия, само че и по света. Това са постовете на втори и най-много трети секретар. Кирил Жало е заел поста си на втори секретар в Берлин през лятото на 2019 година, откакто е бил трети секретар във Виена.

Той е дошъл в немската столица два месеца преди в нея да бъде погубен интензивният участник във Втората война на Чечня против Русия Зелимхан Хангошвили. Това ликвидиране става измежду бял ден в столичен парк - колоездач прострелва чеченеца с револвер Glock-26. Извършителят е хванат, а немското разследване открива, че той е съветски жител, " изпълнявал поръчка или на държавните органи на Руската федерация, или на органите на Автономната Чеченска република в състава на Руската федерация ". Така написа в известие на основния прокурор. Двама чиновници на съветското посолство в Берлин незабавно са изгонени от страната. Но измежду тях не е главният воин на този роман.

Няколко въпроса за връзката сред тези събития

Дали който и да било е съумял да откри връзка сред падналия от прозореца Кирил Жало и убийството на чеченския пълководец в Берлин? Не. Известни са единствено два обстоятелството. Първият: Кирил Жало е постъпил на работа в Берлин два месеца преди убийството. Вторият факт: Кирил Жало е открит неподвижен на тротоара пред съветското посолство в последните дни от процеса по убийството на чеченеца в парка.

В тези последни дни прокуратурата се пробва да откри един главен факт - дали хванатият палач на чеченеца е употребявал точно тези две имена, които следствието е разкрило. Тоест, дали двете известни на управляващите имена дават отговор на един и същи човек. Ако се откри кой да свидетелства в интерес на прокуратурата, тя би могла да потвърди освен това от " нормално " ликвидиране в Берлин - ликвидиране, зад което стои съветска държавна конструкция. Всъщност подобен очевидец идва пред съда на 27 октомври 2021 година - 8 дни след рухването на дипломата от прозореца. Журналистите го дефинират като неоснователен. Той е от Украйна и по-рано е давал тъкмо противоположните показания.

Русия, която отхвърля

Русия отхвърля, че починалият посланик е имал нещо общо с съветските служби за сигурност. На брифинг в Министерството на външните работи говорителката Мария Захарова дефинира тези изказвания като " зверски тайни теории ". Името на починалия не беше произнесено. В Германия работят към 200 сътрудници на съветските служби, които имат формален дипломатически статут, твърди списание. Фокус в свое следствие. Те са засилили наличието си в последните години.

Автор: Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е основна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в Българска национална телевизия, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е репортерка в Хага и Вашингтон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР