Една песен може да ти харесва или да не ти

...
Една песен може да ти харесва или да не ти
Коментари Харесай

Учени обясниха защо Despacito се превърна в такъв хит

Една ария може да ти харесва или да не ти харесва, само че към този момент има и научно пояснение за триумфа на парчето Despacito на Луис Фонси и Деди Янки, по която полудя целият свят.

Редица неврологични и психически проучвания откриха, че има някои общи детайли в известните песни, които оглавяват чартовете и звучат в разгара на купона.

„ Музиката задейства зони на мозъка, свързани със звука и придвижването, само че също и зони, свързани с страстите и премиите “, изяснява пред Военновъздушни сили неврологът лекар Джесика Гран, която изследва музиката в Западния университет в Онтарио, Канада.

Според Гран, има проучвания, показващи, че песните, които ни харесват най-вече, са тези, които генерират най-голяма връзка сред областите на мозъка, свързани със звука и страстите. Но по какъв начин се реализира тази връзка?



Мехлем за мозъка

Експертите са съгласни, че не съществува магическа формула, само че има детайли, които действат като мас за мозъка. Основната съставна част е ритъмът. Когато музиката има „ бийт “, който е елементарен за следване, както е в тази ситуация с Despacito, опитите демонстрират, че се покачва интензивността в зоната на мозъка, обвързвана с придвижването, в това число в случай че човек е изцяло спокоен.

Като цяло огромна част от поп музиката, на която сме изложени, има темп, който ни се коства прочут до известна степен на предсказуемост. Това качество, съгласно Гран, действа като заплащане за мозъка, защото ни се коства прелестно песента да се развива тъкмо по метода, по който считаме, че ще го направи.

Но магията се случва, когато песента включва някакъв детайл, който разчупва пресказуемостта. „ Идеята е да постигнете този „ бийт “, само че да го извършите по-интересен с реформаторски подробност, който разчупва разпоредбите “, споделя Гран. „ Трябва да го извършите забавно, само че без да го отдалечавате прекалено много от това, което считаме, че ще се случи “, добавя той.

Наум Гарсия, продуцент на испанска музика, счита, че е разкрил този дребен подробност, който прави Despacito толкоз специфична. „ Може да се смеете на Despacito, само че методът, по който се разчупва ритъмът преди припева, е талантлив. Това е ключът за схващане на песента “, написа той в Twitter.

Разчупване

Гарсия приказва за минута 1:23 от песента, когато мелодията се забавя и за първи път Фонси пее Des pa ci to. Тук, съвсем недоловимо, фразирането на Фонси се отличава от дотогавашния темп, забавя се по отношение на метриката, която носи той.

“Разчупването на ритъма е толкоз коренно, че трансформира доста както рефрена, по този начин и чувственото желание на текста, създавайки единение сред желанието и резултата. Това е повода песента да действа толкоз добре “, изяснява Гарсия в профила си във Фейсбук.

Според него съществуват доста такива трикове, само че този съответно не е доста постоянно срещан, изключително в поп музиката.

Защо се получава този резултат при първото Des pa ci to и в останалата част от песента?

“Защото, в случай че го приложат още веднъж, могат да уморят публиката. Не можеш да прекъсваш ритъма на песента доста пъти, тъй като това основава старания за мозъка “, споделя Гарсия.

Мехлем ли е Despacito и за слуха?

Психолозите и учените употребяват термина „ мас за слуха “, с цел да учат песните, които ни се натрапват в съзнанието и не можем да спрем да ги пеем. Терминът е основан от Джеймс Келарис, композитор и учител по маркетинг в университета в Синсинати, Съединени американски щати, където учи въздействието на музиката върху потребителите.

В своите проучвания Келарис е открил, че мехлемите за слуха нормално са песните, в които се повтарят едни и същи рефрени и не са прекомерно комплицирани по темп, текст или и двете.

Друга характерност, която трансформира дадена ария в мас за слуха, е, че съдържа непредвидени детайли, като да вземем за пример насечен темп, непредсказуем рефрен или необикновен резултат.



“Despacito съдържа детайли на мас за слуха. Песента е жива, елементарна, с повтарящ се текст и има елементарно запаметяващ се темп “, споделя Келарис. Той обаче показва и други детайли, които допълват обяснението за триумфа на песента.

Това са атрактивното видео, което поражда позитивни страсти, нивото на излагане на потребителите на песента и „ да си го кажем напряко, бюджетът за промотиране на песента “.

Отвъд усетите и обясненията, Despacito сигурно е едно от огромните музикални феномени тази година. „ Както доста хора, към този момент ми се гади, когато я чувам, само че ми се коства, че песента е направена добре “, отбелязва Наум Гарсия.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР