Една от работещите в България банки е издала банкова гаранция

...
Една от работещите в България банки е издала банкова гаранция
Коментари Харесай

Няколко банки заявили интерес към сделката между "Инерком" и ЧЕЗ

Една от работещите в България банки е издала банкова гаранция за присъединяване в процедурата по продажба на активите на ЧЕЗ в България на " Инерком ". Банковата гаранция е обезпечена с парични средства по сметка на наредителя.

Това се споделя в писмо на Българска народна банка до Народното събрание, оповестява уеб сайтът " Клуб З ", откакто през май такава информация бе поискана от институцията от името на краткотрайната анкетна комисия, проверяваща възможната бъдеща договорка. Такова писмо е постъпило в Народното събрание след искане, подписано от ръководителя на институцията Цвета Караянчева.

От текста се схваща, че Българска народна банка е изпратила питане до всички 21 кредитни институции и 4 клона на задгранични банки и е получила отговори от всички тях.

Други 4 кредитни институции за декларирали пред Българска народна банка, че " са заявявали интерес за евентуално присъединяване в възможна договорка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България ".

Имена на банките не се показват, като Българска народна банка се базира на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не разрешавали да огласят повече.

Въпреки това пред краткотрайната анкетна комисия Първа капиталова банка призна още през април с писмо, че в края на 2017 година е издала писмо за поддръжка на " Инерком България " за договорката за българските активи на енергоразпределителното сдружение. В него се показва, че ПИБ има интерес от присъединяване във финансирането на покупката с 80 млн. евро.

В края на февруари министър председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание информация, за която разгласи, че е предоставена от чешката страна. В нея се показва, че планове за отпущането на заеми на " Инерком България " са декларирани от Уникредит Булбанк и Първа капиталова банка - в размер надлежно на 180 млн. евро и 80 млн. евро. Посочено е, че има и писмо от Българската банка за развиване, в което се показва подготвеност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в размер на 65 млн. евро,

На съвещание на енергийната комисия в Народното събрание на 1 март шефът на ББР Стоян Мавродиев разгласи, че банката не е водила диалози за финансиране на " Инерком България " за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ и не е поемала ангажимент да рефинансира провиснал на " ЧЕЗ Електроразпределение " АД заем от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (128)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР