Eдна от най-ярките звезди на френското кино - Ален Делон,

...
Eдна от най-ярките звезди на френското кино - Ален Делон,
Коментари Харесай

Легендата Ален Делон става на 85 години

Eдна от най-ярките звезди на френското кино - Ален Делон, през днешния ден навършва 85 години.

Френският артист с изключителна кариера в киното и плевел живот се трансформира в легенда в международното кино с помощта на своя сексапил, подплатен с немалка доза надменност. Десетилетия наред той остава блян за мъжка хубост, като името му даже става нарицателно.

„ Бях програмиран за триумфа, само че не и за щастието “, съобщи преди време Ален Делон, който се е снимал в над 100 кино лентата. Сред тях са ленти на Мелвил, Висконти, Антониони, Лоузи, Годар, Мал.

Освен артист, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни кино лентата, предприемач и колекционер на творби на изкуството. Той твърди, че известността не му е разрешила да живее като другите хора.

Ален Делон не крие, че е обичал славата, преди да се отврати от нея. Актьорът споделя, че дамите в живота му - първата му брачна половинка Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и Розали Ван Бремен, са го стимулирали да бъде това, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 година в Со в региона на Париж. Той има мъчно детство след развода на родителите си.

През 1957 година дебютира като артист в киното във кино лентата „ Когато в това е забъркана жена “ на Ив Алегре.

Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като „ Под яркото слънце “ на Рене Клеман. „ Роко и неговите братя “ и „ Гепардът “ на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера.

В Италия Делон се снима в „ Затъмнението “ на Микеланджело Антониони.

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също „ Червеният кръг “ и „ Самураят “ на Жан-Пиер Мелвил, „ Убийството на Троцки “ и „ Господин Клайн “ на Джоузеф Лоузи, „ Борсалино “ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо.

В Холивуд взе участие в „ Червено слънце “ на Терънс Йънг. След това се снима във филми само във Франция и Италия - „ Изгорелите хамбари “, „ Циганинът “, „ Дума на ченге “.

Актьорът има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 година, както и зад камерата, заснемайки филми като „ За кожата на един служител на реда “ и „ Неукротимият “.

Ален Делон също така колекционира статуи от италианеца Рембранд Бугати, хубави виновност, часовници, оръжия.

През 80-те години на предишния век артистът стартира да се занимава с бизнес. Комерсиален триумф му носи парфюмът „ Ален Делон “, пуснат на пазара през 1981 година Впоследствие под тази марка стартира произвеждане на шампанско, коняк, часовници, очила, облекла, аксесоари. Делон е считан за един от най-богатите хора в Европа със положение, оценено на милиарди.

Актьорът, който има и швейцарско поданство, е прочут бранител на животните. Във вилата му в Швейцария живеят няколко кучета.

Ален Делон, който през май 2017 година оповести края на актьорската си кариера, е притежател на редица оценки. Сред тях са „ Сезар “, „ Давид на Донатело “ и почетна „ Златна палма “. През 1991 година е разгласен за джентълмен на Ордена на почетния легион, а през 2005 - за офицер.
Снимка Архив: EPA/БГНЕС  Легендата Ален Делон става на 85 години

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР