Една от най-влиятелните политически партии в историята на Република Турция,

...
Една от най-влиятелните политически партии в историята на Република Турция,
Коментари Харесай

Партията на Ердоган отбеляза 22-ата годишнина от основаването си

Една от най-влиятелните политически партии в историята на Република Турция, Партията на справедливостта и развиването (ПСР), означи 22-ата годишнина от основаването си. Ръководена от настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, партията може да се похвали с ослепителен връх от изборни победи от основаването си като 39-та политическа партия на Турция през 2002 година


Въпреки трудностите, които се изсипаха по пътя ѝ към Народното събрание и в последна сметка към президентството, партията промени политическия пейзаж на Турция, която беше изправена пред възходящо публично неодобрение след поредност от несполучливи държавни управления, изгубили социална поддръжка, и след преврата от 1997 година, написа Анадолската организация.

" Движението на добродетелите ", както се наричаше импровизирано, партията, учредена от група политици, отделили се от към този момент несъществуващата Партия на добродетелта (ПД), беше прегърната от масите, изтощени от обичайните политически придвижвания. Днес тя върви към визията на Ердоган за " Век на Турция " - амбициозна стратегия за промени, които би трябвало да бъдат реализирани за стогодишнината на Република Турция.

През 2001 година малко на брой биха предположили, че Ердоган ще остави незаличима диря в историята на демокрацията в страната, която в по-голямата си част е плевел интервал, преустановяван от поредност преврати. В края на краищата партиите в Турция се създаваха и закриваха за една нощ, а малко на брой се придържаха към политиките, които защитаваха първоначално. ПСР беше " отворена за светлината и затворена за тъмнината ", съобщи нейният водач Ердоган на конференцията, на която разгласи основаването ѝ на 14 август 2001 година в столицата Анкара.

Ердоган, който събра ветерани и млади политици измежду първите фрагменти на партията, има съществена заслуга за големия триумф, защото тя завоюва първите избори, в които взе участие, на 3 ноември 2002 година с 34,82% от гласовете. Тази победа поставя завършек на дългия интервал на съдружни държавни управления в Турция, а Ердоган ще би трябвало да изчака известно време, с цел да встъпи в служба като нов министър-председател. Политическата възбрана, наложена на Ердоган за декламиране на " подстрекателско " стихотворение през 1997 година, е последвана от присъда затвор през 1999 година

Вместо това съоснователят на ПСР Абдуллах Гюл ще заеме мястото на министър-председател в 58-то държавно управление на Турция. През 2003 година на частични избори в изборния регион Сиирт, където народен представител от ПСР непринудено се отхвърля от мястото си, Ердоган получава кресло в Народното събрание. На 15 март 2003 година Ердоган дефинитивно встъпва в служба като министър-председател, откакто ръководеното от Гюл държавно управление подава оставка в негова изгода.

Първото предизвикателство пред партията да остане на власт е на локалните избори през 2004 година Но радикалната обществена смяна, довела ПСР до властта като глас на нечуваните до тогава маси, ѝ донесе и първата победа на общинските избори. С 41,7 % от гласовете Партията на справедливостта и развиването печели места в 1950 общини. На идващите парламентарни избори тя затвърждава още повече триумфа си, като събира повече от 46 % от гласовете.

Следващите избори са съвсем копие едни на други във връзка с високия % гласове, макар съмненията на моменти.

През 2008 година ПСР е изправена пред край, а Ердоган и други високопоставени лица - пред политически забрани, когато Конституционният съд утвърждава настояванията за закриване на партията. В последна сметка в края на правосъдния развой придвижването не е закрито.

През 2016 година Ердоган съобщи мястото на водач на ПСР на Бинали Йълдъръм, който по-късно е определен за министър-председател.

През 2017 година ПСР донася още една огромна смяна в страната. Референдумът в интерес на президентска система, която да държи изпълнителната власт, е утвърдена с голямо болшинство от обществеността, като също по този начин е отстранена клаузата, че президентът би трябвало да подаде оставка от партията си. През 2018 година Ердоган е определен за първия президент в ерата на новата система.

Свикнал с успехите, Ердоган е изправен пред тежко тестване на изборите през 2023 година За първи път и в изискванията на невиждан съюз на опозицията, той е заставен да взе участие във втори тур на изборите на 28 май. Въпреки това публичната поддръжка за него явно не отслабна, като той печели втория тур с повече от 52% от гласовете.

Във видеопослание по случай годишнината от основаването на партията Ердоган съобщи, че пътят на ПСР е почнал с лозунга " Нищо към този момент няма да бъде същото ". " Ние сме тук през днешния ден, откакто спечелихме всички избори, в които се състезавахме. Благодарен съм на всеки брат и сестра, които са работили за постигането на нашата идея в редиците на партията. Благодарен съм на всеки член на тази почитана нация, който постоянно е заставал на страната на Партията на справедливостта и развиването в битката ѝ за даване на повече услуги на хората. Горд съм, че съм наследник на тази благородна нация, която даде живота си за нас ", сподели той, визирайки опита за прелом от 2016 година

Позовавайки се на неотдавнашната победа на парламентарните и президентските избори през май, Ердоган уточни: " Вярвам, че този избирателен развой, който за следващ път победи тези, които виждат себе си над националната воля, ще има особено място в нашата политическа история. "

Ердоган прикани членовете на партията да работят непрекъснато, с цел да се приготвят за идните локални избори през 2024 година, които се чака да се проведат през март.

Турският президент акцентира, че ПСР е основала творби и услуги, които ще създадат всеки сантиметър от територията на страната благодатен, и добави, че " това е най-важната причина за нашия триумф на изборите ".

" Днес, както честваме 22-ия си рожден ден с гордостта от успеха на изборите от 14 до 28 май, по този начин се надяваме, че ще достигнем 23-тата си годишнина с насладата от успеха на изборите на 31 март 2024 година ", добави той.

ПСР ще стартира да оформя листите си през ноември за идните локални избори, планувани за март, заяви неотдавна представител на партията. Заявленията за претенденти за кметове ще бъдат отворени след свикването на изключителния съвет на партията на 7 октомври, защото тя се концентрира върху тактиките на акцията, съобщи заместник-председателят Хамза Дег предходната седмица.

„ Предстоящите избори ще бъдат тестване за общините на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП), по този начин както президентските и парламентарните избори през май бяха други “, посочи Даг. РНП ръководи общините, в които живее повече от 50% от популацията, а точно най-големите метрополиси на Турция - Истанбул, Анкара и Измир.

" Те се провалиха на първия си тест през май. През март 2024 година тези кметове ще схванат какво са постигнали през последните пет години. Техните резултати са доста слаби и жителите ще ги накарат да се изправят пред тях през март 2023 година ", добави той.

На изборите през 2019 година ръководещата партия изгуби контрола над Истанбул и Анкара за първи път от 25 години, както и над пет от най-големите градове на страната, в интерес на РНП, нещо, което опозицията окачестви като удар по известността на Ердоган. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР