Една от най-известните древноегипетски реликви, маската на Тутанкамон, е била

...
Една от най-известните древноегипетски реликви, маската на Тутанкамон, е била
Коментари Харесай

Потрошиха Тутанкамон, докато го почистват

Една от най-известните древноегипетски реликви, маската на Тутанкамон, е била счупена от чиновници на Египетския народен музей в Кайро.

Асошиейтед прес оповестява, че брадата на златни и сини линии от погребалната маска на античния държател на Египет е била отчупена. За да замаскират вредата по скъпата светиня, чиновниците на музея я залепили с епоксидно лепило.

Случката се е разиграла предходната година, оповестява изданието. Ръководството на музея получило заповед артефактът да бъде поправен неотложно. В създалата се суматоха чиновниците стигнали до неуместното решение да възстановят вредата по експоната с несъответствуващото лепило. Маската към момента носи белезите на повредата.

За случая изданието се базира на източник, поискал анонимност. Пред публицисти той е разказал, че върху реликвата, оживяла повече от 3300 години, в този момент има фуга сред брадата и лицето на фараона, запълнена с жълта транспарантна линия. Консерватор, участвал на поправката, твърди, че част от епоксидната смола залепнала по маската и била отстранена с шпакла, която я надраскала.

 Тутанкамон

В Египетския народен музей в Кайро са изложени и над 1700 предмета, открити в гробницата на египетския държател. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многочислените експонати, като несъмнено най-ценният артефакт е поруганата позлатена погребална маска.

Тутанкамон е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Умрял е още като младеж. Той бил финален правоприемник на могъща фамилия, управлявала Египет епохи наред. Положен в четири позлатени ковчега, сложени един в различен, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Гробницата е открита в Долината на царете през 1922 година от британския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото намерено непокътнато царско заравяне от Древен Египет.

Точно след откриването на находката стартира и небивалият интерес към древноегипетската просвета и обичай, популяризирал се в киното, литературата и даже в публичния живот, напомня организацията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР