Една от най-изумителните книжарници на света се намира съвсем близо

...
Една от най-изумителните книжарници на света се намира съвсем близо
Коментари Харесай

Магическата книжарница Въртележка на светлината в сърцето на Букурещ

Една от най-изумителните книжарници на света се намира напълно покрай нас - в Стария град на Букурещ. " Въртележката на светлината " (Cărturești Carusel) е открита през февруари 2015 година и за късото си битие стана една от главните забележителности в самото историческо сърце на Букурещ.

Разгърната на 1000 кв. м. повърхност, на 6 етажа, единият от които е ангажиран от кокетно бистро, тя е място на културни срещи, събития и представяния на книги. И има защо - особено проектираната за книжарница реставрация на къщата от 19 век е замислена просто да впечатлява. С естествената си светлина, белите пространства, непокътнатите орнаменти и извивки по перилата на стълбищата, които припомнят старовремска въртележка - тя е като извадена от приказките.



Мазето е непокътнато за мултимедия, винили и DVD-та, постери и всевъзможни музикални джаджи. Приземният етаж е за сувенири, чай, такъми за писане и други красотички, първият етаж е за художествена литература, вторият - за профилирана и материали за художници и творчество, петият в действителност е усамотена ниша, особено за четене, в която са нахвърляни възглавници за по-голямо улеснение. Последният етаж е за бистрото, от което се вижда чак до мазето. По етажите посетителите стигат по луксозни стълбища, които свързват етажите в едно общо пространство, обляно в естествената светлина на стъкления таван.



От построяването си до идването на комунизма на власт постройката е била банка. Като такава тя затваря през 1948 година и е превърната в повсеместен магазин. Сградата е съзнателно загрозена, махнати са орнаменти. При рухването от власт на Чаушеску къщата е върната на наследниците на притежателите. През 1990 година благодарение на фондация, занимаваща се с паметниците на културата, е почнала реставрацията. След нея изискването на фондацията било, тя да се употребява за културни цели. Сегашният притежател Жан Крисовелони и студио Square One я извършват по този начин, че да стане точно книжарница.







Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР